RECENZE: Captain Marvel je šablonovitá marvelovka na jedno zhlednutí. Zachraňují ji pouze herecké výkony

RECENZE – Do filmového universa společnosti Marvel po 21 celovečerních snímcích konečně přichází první ženský superhrdinský film věnovaný Captain Marvel. Ten funguje jako prequel k tomu, co bude příští měsíc uzavírat čtvrtý díl Avengers. Bohužel je Captain Marvel generickou marvelovkou, na níž divák snadno zapomene.

Mimozemská válečnice Versová (Brie Larson) se pod plachtou Hvězdných sil rasy Kree vydává na svoji první misi proti znepřáteleným Skrullům. Od počátku je coby superhrdinka víceméně hotová, neboť disponuje velkou silou, kterou se teprve učí ovládat. Během mise je zajata, posléze se osvobodí a pouhým omylem ztroskotá na planetě Zemi, kde je právě rok 1995. Na stopě jí je kromě Skrullů také agent Fury (digitálně omlazený Samuel L. Jackson), jenž se v této době vůbec poprvé setkává s člověkem obdařeným superschopnostmi. Minulost Versové je opředena amnézií, kdy jsou vzpomínky na její předchozí život velmi mlhavé. Superhrdinka se tak vydává na cestu za hledáním vlastní identity, která se vyskytuje téměř ve všech filmech společnosti Marvel. Liší se pouze tím, že divákova znalost protagonistky je srovnatelná s onou postavou na plátně.

Děj filmu Captain Marvel je velmi generický a ničím zvlášť zajímavý. Tvůrci vzali to, co fungovalo v jiných marvelovkách a poslepovali z toho tuctovou složeninu šablon a scén, jež vypadají jako z nějakého průměrného amerického seriálu. Akční scény postrádají nejen kreativitu, ale také vizuální epičnost. Závěrečná scéna se po zdlouhavém kecání o ničem zvrhne v předvídatelný akční CGI bordel postrádající jakoukoli osobitost.

Potencionální záchranou by mělo být situování příběhu do poloviny 90. let, což se do snímku promítá minimálně, především prostřednictvím několika dobových písniček a nostalgických odkazů jako videopůjčovna, pomalé načítání Windows 95 nebo tričko Nine Inch Nails. Po stránce humoru je to velmi slabé, film sází především na roztomilou kočku a hlášky Nicka Furyho, které jsou místy úsměvné, ale od lacinosti nemají daleko.

Otázkou je, kdo je na vině, zdali za to může na Marvel „malý“ finanční rozpočet či poněkud neobvyklá volba režijní dvojice Anna Boden a Ryan Fleck. Kupříkladu Jon Watts natočil Spider-Mana: Homecoming také s menším rozpočtem, ale měl alespoň zkušenosti se žánrovou tvorbou. Boden a Fleck mají na svém kontě především nízkorozpočtová dramata, tentokrát jim byl vložena do rukou obrovská produkce v hodnotě 150 milionů dolarů, jejíž výsledek se úplně nevydařil. Přitom Marvel rád sází na tvůrce malých nízkorozpočtových filmů.

Propagaci Captain Marvel doprovázela aféra kolem vyjádření Larsonové, že film nenatočila pro publikum bílých mužů a kritiků, zároveň vyloučila, že jako postava nebude vzbuzovat nucené sympatie a nebude vyzařovat pouze feministické ideály. Tyto ideje ve filmu ztroskotávají především na naivitě a zbytečné doslovnosti, kdy se hrdinka několikrát po sobě postaví vždy na vlastní nohy, což v jednom z momentů završí hláškou „Já ti nic dokazovat nemusím“. Ve srovnání s konkurenční Wonder Woman je Captain Marvel méně důsledná po formální i stylistické stránce, zároveň méně riskuje, aby nevybočila ze zajetých kolejí.

Z hereckého hlediska film zachraňuje právě Brie Larson, jejíž herecký talent se minimalizuje na to, co je po ní pro roli žádáno, neboť postava samotné Captain Marvel ničím zvlášť nevytrhne. Je charakterově plochá a silově nevyvážená, její ultimátní schopnosti dalece převyšují ostatní postavy. Samuel L. Jackson film obohacuje humorem a nadsázkou prostřednictvím kreací a hlášek. Ve výsledku jsou vedlejší postavy daleko lépe charakterově rozpracovány než hlavní hrdinka. Film Captain Marvel není vyloženě špatný, pouze je generický a nepříliš kreativní. Nebýt zkušených tvůrců z Marvelu, snímek by tak dobře neodsýpal a nedržel pohromadě. Takhle se jedná o přijemný průměr, který nikoho neurazí, ale nijak zvlášť nevzbudí pocit se k filmu vrátit. Patrně nejzajímavější je potitulková scéna odhalující jeden zásadní moment pro očekávané čtvrté Avengery.

Celkové hodnocení: 55 %

Captain Marvel (2019)

Režie: Anna Boden, Ryan FleckScénář: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-DworetKamera: Ben DavisHudba: Pinar ToprakHrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg, Mckenna Grace, Rune Temte, Colin Ford, Chuku Modu

USA / 124 minut / Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

film Captain Marvel Brie Larson Samuel L. Jackson (herec) Marvel Studios recenze

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy