Dlouho očekávané finále: Poslední díl Hry o trůny rozhodne, kdo usedne na Železný trůn

Konec Hry o trůny, kultovního fantasy seriálu z produkce HBO, nastane už dnes, v České republice v pondělí. Kabelová televize odvysílá poslední šestou epizodu závěrečné osmé řady příběhu soupeřících šlechtických rodů na fiktivním kontinentě Západozemí. Fanoušci seriálu se tak dočkají rozuzlení příběhu, v němž jde o moc, a v některých případech o samotné přežití jednotlivých rodů. Ve hře jsou i životy zbývajících hlavních postav příběhu.

Děj Hry o trůny se odehrává v Sedmi královstvích, o jejichž Železný trůn bojují znepřátelené rody. Do těchto bojů se postupně zapojují i rody toužící po nezávislosti. Poslední členové kdysi velkého rodu Targaryenů se mezitím ocitli ve vyhnanství mimo území království, na kontinentě Essos, a také oni si činí nárok na trůn, který dříve drželi, pro svůj rod.

Seriál až do šesté série čerpal z rozsáhlé knižní epické ságy Píseň ledu a ohně, jejíž autorem je George Raymond Richard Martin. Seriál se jmenuje podle první knihy ságy spisovatele, který se podílel i na vzniku televizního příběhu plného bitev a mytických bytostí, ale především představitelů sedmi šlechtických rodů. Ty pro své mocenské cíle používají všechny dostupné prostředky, včetně politických, dynastických a sexuálních intrik.

Konečnému rozuzlení předcházelo několik epizod, které mnohé skalní fanoušky příliš nenadchly. Někteří je označovali za uměle nastavované oddalování konce, kritizovali zdlouhavé dialogy hlavních protagonistů. Až drsná předposlední pátá epizoda nastolila nečekané otázky a naznačila i možné odpovědi.

Předplatitelé HBO jsou natěšení. Může být zabita Arya Stark, které se podařilo přežít masakr v Králově přístavišti i díky záhadné pomoci bílého koně? Není náhodou ona legendární hrdina Azor Ahai? Stane se po smrti královny Cersei jejím novým terčem Daenerys Targaryen? Přežije Jon Sníh?

Svou představu o závěru Hry o trůny předestřel například i renomovaný autor hororů Stephen King. Stejně jako George R.R. Martin nedělá ani jemu problém posílat postavy svých příběhů ve velkém počtu na smrt. King se domnívá, že nakonec zemřou Jon Sníh i dosavadní vládkyně na Dračím kameni Daenerys Targaryen, z níž se v předposlední epizodě vyklubala po předcích šílená panovnice, která za pomoci svého draka zaživa upálí tisíce nevinných civilistů a vzdávajících se vojáků.

Kdo pak ale zůstane, aby nastoupil na Železný trůn? "Jistý malý muž s velkým srdcem," napsal King na twitteru. Není pochyb o tom, že má na mysli chytrého trpaslíka Tyriona Lannistera. Stejnou předpověď se slavným spisovatelem sdílejí i mnozí běžní fanoušci série. Mnohým z nich Tyrion přirostl k srdci a přáli by si, aby právě on získal Železný trůn.

Nejrůznějších spekulací se po každém odvysílaném díle vynoří spousta, a přesto v nových epizodách nebývá nouze o nečekané zvraty a překvapení. I když ve čtvrtém díle závěrečné série jedno způsobili autoři nedopatřením. Na stole Daenerys Targaryen, kterou hraje Emilia Clarkeová, se totiž v záběru krátce objevil kelímek kávy z řetězce Starbucks, takže internet měl o zábavu postaráno.

Jednotlivé epizody Hry o trůny sleduje při premiéře v průměru přes 17 miliónů diváků, což je nejvíc v historii televize. Divácké rekordy boří série i v České republice.

Seriál je navzdory častému zobrazování nahoty a násilí dobře vnímán i kritiky díky hereckým výkonům, komplexnosti postav a nápaditosti děje. Seriál vyhrál celkem 38 televizních cen Emmy.

První řada diváky i kritiky oceňovaného seriálu Hra o trůny odstartovala 17. dubna 2011. Na scénáři seriálu se podílelo sedm lidí v čele s hlavními tvůrci, Davidem Benioffem a D. B. Weissem. Autor knižní předlohy, George R. R. Martin, napsal scénář vždy k jednomu dílu z každé z prvních čtyř řad. Seriál se natáčel na Maltě, Islandu, v Chorvatsku či Severním Irsku. Hudba k seriálu byla nahrána v Praze.

Související

seriál Hra o trůny (HBO)

HBO natočí prequel k seriálu Hry o trůny

Kabelová televize HBO chce navázat na globální úspěch své televizní adaptace populární fantasy ságy Hra o trůny. Divákům proto nabídne desetidílný seriál o událostech, které jejímu ději předcházely.

Více souvisejících

seriál Hra o trůny (HBO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy