Vzácný objev: Našli hřeby z Ježíšova ukřižování

Praha - Dokumentarista Simcha Jacobovici natočil film o Ježíši Kristovi. V něm zkoumá, jestli je možné, aby se dochovaly hřeby, jimiž byl před zhruba 2000 lety přibit ke kříži. Údajně je našel. Informuje o tom ČTK.

Dokument Hřeby z kříže (The Nails of the Cross) začíná scénou, v níž divák vidí hrobku, kterou v Jeruzalémě objevili teprve v roce 1990. V té době se mělo za to, že v ní leží židovský velekněz Kaifáš, který podle Nového zákona soudil Ježíše a vydal ho Římanům.V hrobě bylo několik schránek s ostatky. Kromě nich tam ale ležely také dva římské hřeby - jeden na podlaze a druhý ve schránce. Jacobovici tvrdí, že po otevření hrobu zmizely a on je poté našel v laboratoři telavivského antropologa, který je zkoumal.Ačkoliv není prokázané, že pocházejí z Ježíšova kříže, režisér dokumentu se toto tvrzení snaží obhájit. "Podíváte-li se na ten příběh z historického, textového a archeologického hlediska, pak vás to dovede k tomu, že ty dva hřeby posloužily k ukřižování. A protože Kaifáš je spojován jenom s ukřižováním Kristovým, dáte si dvě a dvě dohromady a pochopíte, že to naznačuje, že jde o ty hřeby z Kristova kříže," cituje ho ČTK.Mnozí odborníci mu odporují. Kritizovali již jeho předchozí film Ztracený Ježíšův hrob, který pojednával o nálezu kosterních ostatků Krista, Máří Magdalény a jejich syna Judy. Nyní říkají, že Jacobovici nedokázal, že by hřeby skutečně mohly souviset s Kristovým ukřižováním. Navíc se podle nich tehdy do hrobů dávaly běžně."Není pochyb, že talentovaný režisér Simcha Jacobovici natočil zajímavý film pojednávající o jednom skutečném archeologickém nálezu. Avšak nabízí k tomu interpretaci, pro niž neexistuje archeologický ani vědecký základ," komentovala to správa izraelských archeologických památek.

Související

Velikonoce vybízejí, abychom do našich starostí i temnot vpustili světlo a nabrali sílu k jejich zvládání, říká Zdenek Wasserbauer. Rozhovor

Velikonoce jsou inspirací pro těžkou dobu. Ježíš přemohl smrt, zkusme vpustit světlo do starostí, říká biskup

Měly by být pro nás především inspirací, jak se vyrovnat s těžkými časy během koronavirové pandemie. Pomocný biskup pražské arcidiecéze a její generální vikář Zdenek Wasserbauer vnímá, že ve Velikonocích je díky příběhu, který je doprovází, ukryta velká naděje nabízená všem. „Jedná se o svátky Veliké noci, ve které Ježíš Kristus přemohl největšího nepřítele člověka, kterou je smrt, a vstal z mrtvých. Velikonoce rovněž vybízejí, abychom do našich starostí i temnot vpustili světlo a nabrali sílu k jejich zvládání. Velikonoce jsou o velikém světle,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Zdenek Wasserbauer.

Více souvisejících

Ježíš Kristus

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy