Festival íránských filmů se rozrůstá

Praha - Více než dvě desítky snímků sbírající ocenění napříč mezinárodními filmovými festivaly po celém světě, nové festivalové sekce i významní hosté – to vše i mnohé další nabídne třetí ročník Festivalu íránských filmů, který se rozrůstá nejen dramaturgicky, ale i rozsahem. Festival bude probíhat ve dnech 8. - 12. ledna příštího roku.

Po dvou úspěšných ročnících, mapujících zajímavou historii íránské kinematografie, se letošní dramaturgie zaměří na výběr ze současné filmové tvorby. Pod názvem „Írán: Jiný pohled" bude uvedena řada cenami oceněných snímků etablovaných a mezinárodně respektovaných tvůrců. Nově si budou moci filmoví nadšenci vychutnat také aktuální íránskou kinematografii nejen na plátnech kina Světozor, ale také v prostorách Bio Oko.Jednou z dalších novinek nadcházejícího ročníku je také soutěžní sekce. „Letos poprvé bude hlavní částí festivalu soutěžní sekce, ve které promítneme sedm celovečerních filmů z toho nejlepšího, co aktuální současný íránský film nabízí. Udělovat budeme Cenu diváků a Cenu poroty, ve které zasednou významné osobnosti domácí, evropské i íránské kinematografie," říká Kaveh Daneshmand, zakladatel a umělecký ředitel Festivalu íránských filmů. Vedle Soutěžní sekce představí festival tradiční sekci Dokumentárních a Sekci krátkých filmů. V jejich rámci bude promítnuto přes deset snímků, z nichž většina již prošla festivaly v Rotterdamu, Cannes, Clermont-Ferrand, Pusanu, Locarnu či prestižním Berlinále.Festival íránských filmů bude probíhat ve dnech 8. - 12. ledna roku 2014.Soutěžní sekce představí divákům řadu mezinárodně ceněných snímků v čele s filmem Parvíz režiséra Majida Barzegara. Snímek sleduje muže, který je v 50 letech donucen se osamostatnit poté, co se jeho otec rozhodne znovu oženit. S náhlou změnou se nedokáže vyrovnat a v boji proti domnělé křivdě podniká šokující kroky. Parvíz patří k divácky nejúspěšnějším současným íránským snímkům a zároveň si odnesl i mnohá filmová ocenění včetně Ceny poroty z festivalu v San Sebastianu. Za pozornost stojí také drama Zasněžené sosny, celovečerní režisérský debut Paymana Moaadiho. Kromě divácké ceny, kterou si odnesl z největšího a nejstaršího íránského filmového festivalu zaujal mimo jiné na Berlinále, kde představitel hlavní role získal za svůj výkon Stříbrného medvěda.Pozornost si zaslouží také film Manželství pana Mahmoudího režiséra Rouhollaha Hejaziho o tom, co může rozpoutat návštěva dvou mladých a pokrokových příbuzných ve zdánlivě klidné, usedlé a tradiční rodině. Debut režiséra Ali Ahmadzadeha Večírek u Kami pak přináší zcela nekonvenční pohled na život teheránské mládeže z vyšších vrstev. Diváci se mohou těšit také na dvě mimosoutěžní projekce celovečerních filmů, včetně Skromného pohoštění Maniho Haghighiho. Skromné pohoštění je Maniho nejúspěšnějším filmem a je velkým odklonem od tradičního obrazu íránské kinematografie.Program doplní Perská noc plná íránské hudby, tance a pochoutek v 360° bar & lounge pražského hotelu Fusion a seminář Dějiny íránské kinematografie, vedený Vierou Langerovou. Více informací můžete také nalézt na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz a www.biooko.net.

Festival íránských filmů

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy