Česká televize má 60 nominací na Českého lva. Kdo byl nominován?

Praha - Třináct koprodukčních snímků České televize získalo celkem 60 nominací výročních cen Český lev. Soutěž pořádá Česká filmová a televizní akademie a v letošním 21. ročníku udělila celkem 75 nominací. Slavnostní předání cen proběhne v nové dramaturgii 22. února v Rudolfinu.

„Počet získaných nominací pro koprodukční filmy České televize považuji za velký úspěch Filmového centra i nového přístupu České televize k vývoji filmů. Česká televize koprodukovala kromě dvou všechny nominované snímky. Ukazuje to, že požadavky, které oceňuje akademie, se projevují v České televizi a získávají důvěru," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.Z koprodukčních snímků České televize získaly druhý a třetí nejvyšší počet nominací filmy Jako nikdy a Revival. Se snímky DK, Hledá se prezident, Hoteliér, SHOW! a Šmejdi pak Česká televize zcela ovládla kategorii Dokumentů.Český lev se bude vysílat 22. února v přímém přenosu od 20 hodin na programu ČT1 z pražského Rudolfina. A to v nové dramaturgické podobě, kterou iniciovala Česká televize. Večerem diváky provede Marek Eben.„Věřím tomu, že přenos bude vyhovovat požadavkům kvality, které má Česká televize na organizátory, a posílí i v zájmu diváků," doplňuje Petr Dvořák. A dodává: „Tímto současně gratuluji autorům a producentům snímku Hořící keř, jenž posbíral nejvíce nominací a o jehož scénář Česká televize přišla před nástupem současného vedení."

Přehled nominací:

NEJLEPŠÍ FILMJako nikdy – producent Ondřej TrojanKlauni – producenti Viktor Tauš, Michal KollárRevival – producent Rudolf BiermannRozkoš - producent Viktor SchwarczNEJLEPŠÍ REŽIEJako nikdy - Zdeněk TycLíbánky - Jan HřebejkRevival - Alice NellisRozkoš - Jitka RudolfováNEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILMDK - Bára KopeckáHledá se prezident - Tomáš KudrnaHoteliér - Josef Abrhám ml.SHOW! - Bohdan BláhovecŠmejdi - Silvie DymákováNEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLIJako nikdy - Petra ŠpalkováLíbánky - Anna GeislerováRevival - Zuzana BydžovskáRozkoš - Jana PlodkováNEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLIJako nikdy - Jiří SchmitzerKlauni - Oldřich KaiserRevival - Marián GeišbergRevival - Miroslav KrobotNEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLIColette - Zuzana MauréryJako nikdy - Taťjána MedveckáKlauni - Kati OutinenRevival - Jenovéfa BokováNEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLIKlauni - Jiří LábusKřídla Vánoc - David NovotnýLíbánky - Jiří ČernýRozkoš - Jaroslav PleslNEJLEPŠÍ SCÉNÁŘJako nikdy - Markéta BidlasováKlauni - Petr JarchovskýRevival - Alice NellisRozkoš - Jitka RudolfováNEJLEPŠÍ KAMERAColette - Marek JíchaJako nikdy - Patrik HoznauerLíbánky - Martin ŠtrbaRozkoš - Ferdinand MazurekNEJLEPŠÍ STŘIHJako nikdy - Vladimír BarákKřídla Vánoc - Alois FišárekRevival - Filip IssaRozkoš - Jakub HejnaNEJLEPŠÍ ZVUKJako nikdy - Jan ČeněkRevival - Viktor Ekrt, Matthew GoughRozkoš - Richard MüllerNEJLEPŠÍ HUDBAKlauni - Petr OstrouchovKřídla Vánoc - Richard KrajčoLíbánky - Aleš BřezinaRevival - Jan PonocnýNEJLEPŠÍ FILMOVÁ SCÉNOGRAFIEColette - Václav NovákJako nikdy - Adam PitraKlauni - Jan KadlecRozkoš - Jan NovotnýNEJLEPŠÍ KOSTÝMYCyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů - Mariana StránskáJako nikdy - Andrea KrálováRevival - Katarína HolláRozkoš - Marek CpinNEJLEPŠÍ MASKYColette - Jaroslav Šámal, Lukáš KrálJako nikdy - Jana BílkováKlauni - René StejskalRozkoš - Jana BílkováTiskový útvar České televize

Související

film Poslední závod

RECENZE: Poslední závod aneb krásně nasnímaný boj o život Hanče a Vrbaty

Výpravné historické drama z počátků lyžařského sportu v Krkonoších vypráví nejen o nacionalistické řevnivosti Čechů a Němců, ale také o síle přátelství a zarputilosti Bohumila Hanče. Samotný závod se po prvním kole mění ze sportovního klání na boj o přežití. Ukazuje se tak, že i české hory umí zahýbat s lidskými osudy.
Oldřich Kaiser

Oldřich Kaiser měl infarkt. Je v nemocnici

Slavný český herec Oldřich Kaiser měl infarkt. V současnosti leží na jednotce intenzivní péče. Divadlo Kalich proto přesouvá plánovaná červencová vystoupení až na začátek září.

Více souvisejících

Oldřich Kaiser

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy