Hřebejk natáčí novou detektivní sérii Případ pro exorcistu. Hlavní roli si zahraje Budař

Praha - Tento týden padla první klapka k novému televiznímu projektu Případ pro exorcistu. Třídílná detektivní minisérie v režii Jana Hřebejka přivede na obrazovku dvojici vyšetřovatelů, a to majorku Výrovou v podání Kláry Melíškové a inspektora Mráze, kterého ztvární Stanislav Majer.

„Případ pro exorcistu vypráví příběh o knězi Karasovi (Jan Budař), který se zamiluje do mladé učitelky Veroniky (Táňa Hlostová). Jeho životní plány a touhu opustit kněžský stav a oženit se však ukončí vražda jeho milované. Veroniku najdou uškrcenou přímo na oltáři v kostele. Vrah, nebo vrazi, ji mučili, znásilnili a na její tělo vypálili satanské znamení," přibližuje premisu projektu kreativní producent České televize Jan Štern.Vraždu začne vyšetřovat olomoucká kriminálka pod vedením komisařky Marie Výrové (Klára Melíšková) a jejího kolegy Pavla Mráze (Stanislav Majer). Oba se během vyšetřování budou muset potýkat s nevhodnými zásahy ze strany svého nadřízeného vrchního komisaře Vitouše (Miroslav Krobot), který je vůči církvi a církevním dogmatům silně předpojatý. Prosazuje, že vrahem Veroniky je sám kněz Karas, protože na ní praktikoval exorcismus a pokoušel se z ní vymítat ďábla.„Naším cílem je na základě kvalitních a žánrově propracovaných literárních předloh kriminálních románů Michala Sýkory vytvořit kriminální ságu s výraznými a diferencovanými postavami vyšetřovatelů. Východiskem nám byly jeho krimi romány Případ pro exorcistu a Modré stíny, včetně dalšího rozpracovaného pokračování," doplňuje Jan Štern.V tvůrčím týmu se sehrané duo Jan Hřebejk a Petr Jarchovský sešlo přímo s autorem předlohy Michalem Sýkorou. Pro něj je kniha Případ pro exorcistu jeho detektivní prvotinou, která se setkala s velkým čtenářským ohlasem.„Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk.Během natáčení, které začalo tento týden v Praze, tvůrci zavítají mimo jiné do pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, do starých kasáren a na patologii v pražském Karlíně nebo do obce Tursko.

Související

Česká televize

Nezávislost ČT ohrožena. Desítky osobností píší Babišovi

Desítky osobností se podepsaly pod otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ve kterém upozorňují na situaci v České televizi. Vadí jim mimo jiné způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT. Babiše vyzývají k tomu, aby našel způsob jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. Text podepsala řada umělců, vědců, signatářů Charty 77, duchovních či bývalých politiků. Za správnost podpisů se zaručili režisér Břetislav Rychlík a režisérka Olga Sommerová.

Více souvisejících

Jan Hřebejk Jan Budař

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 27 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy