Zdeněk Troška nenáviděný kritiky, herci a diváky milován

Praha - Na hlavu režiséra Zdeňka Trošky se od filmových kritiků valí jedna kritika za druhou. Například Babovřesky úplně strhali, přestože návštěvnost filmu v kinech je obrovská. Sám Troška si z kritiků ale nic nedělá. A není divu. Jeho herci za ním stojí a jako režiséra si ho nemohou vynachválit.

Nenajdete na české filmové scéně větší paradox. Zdeněk Troška točí filmy, které navštěvují stovky tisíc diváků. Například první díl trilogie Babovřesky navštívilo od února do června 2013 přes 600 tisíc diváků. Byl to ten rok nejnavštěvovanější film v tuzemských kinech. Přesto Troška od kritiků schytává jeden úder za druhým.

Například kritička serveru idnes.cz Mirka Spáčilová o prvním díle napsala: "O náhražce humoru, jíž Babovřesky ládují diváka se svatým přesvědčením, že oslavují lidovou zábavu, by se daly psát celé traktáty." Filmu pak dala pouhých 20 procent.

Co je tedy důvodem, že se Troška filmovým kritikům nelíbí? Možná to, že je sám kritizuje. "Film žije a padá s divákem, a pokud film nemá diváky, tak není. Já nechci dělat filmy pro kino osamělého diváka. To je mrhání časem, energií i penězi," říká v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz.

A režiséra v tom podporují i jeho herci. Ti ho jen chválí. Jiřího Pechu znají diváci především ve spojitosti s Bolkem Polívkou. Svou roli dostal ale i v trilogii Babovřesky od Zdeňka Trošky a Pecha pro EuroZprávy.cz říká jasně: "Moc jsem toho nenatočil, ale natáčet s panem Troškou je takové klidnější a nespěchá se tak. Je to příjemné a nejsou u toho nervy."

Podobně se vyslovila i Jana Synková. "S panem Troškou se spolupracuje velmi dobře, protože on je nekonfliktní režisér a naopak vytváří takovou pohodičku, takže i když vás vrací několikrát, tak to neberete nijak úkorně," řekla pro EuroZprávy.cz.

A opravdu. Zdeněk Troška s herci mluví vždy klidně, a to i v případě, že ani na desátý pokus nenatočí scénu přesně podle jeho představ. Hlavní ale je, že Troška dokáže své filmy cílit přímo na diváky. Potvrzuje to například mladá herečka Taťána Krchová.

"Kdyby mi to nebylo blbý pořád říkat, jak je skvělej, tak mu to říkám pořád. Zdeněk je výborný člověk. Je velmi inteligentní a vzdělaný v historii či jazycích, a přestože je ten humor někdy blbej, a to nemyslím nijak špatně, tak pořád je to přesně to, co ti lidé chtějí v kinech vidět," strefuje se do černého.

V těchto dnech Zdeněk Troška finišuje s natáčením posledního dílu trilogie Babovřesky. Nezbývá tedy, než mu popřát pevné nervy s kritiky a plná kina. Jen tak potvrdí svá slova, že točí hlavně pro lidi.

Související

Jan Skopeček

Lidé se loučili s hercem Janem Skopečkem (†94). Měl zvláštní druh humoru, vzpomíná Troška

Ve strašnickém krematoriu v Praze se dnes uskutečnilo poslední rozloučení s hercem a dramatikem Janem Skopečkem, který zemřel 27. července ve věku 94 let. Komorního pietního aktu v ne zcela zaplněné obřadní síni se zúčastnili nejbližší příbuzní včetně dcery Marie, žijící ve Francii, herečtí kolegové nebo příznivci fotbalové Slavie, které byl Skopeček celoživotním fanouškem.
Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.

Více souvisejících

Zdeněk Troška Film Babovřesky

Aktuálně se děje

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové poslaly rakety na Dnipro. Několik zraněných včetně dětí

Sedm lidí včetně dvou dětí utrpělo zranění při úterním ruském útoku na ukrajinské město Dnipro, odkud hlásí i poškození civilní infrastruktury. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy