Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Český film Zátopek se již v prosinci nedostal do užšího výběru na nominace v kategorii nejlepší zahraniční film.

Režisérka filmu Síla psa Jane Campionová se stala první ženou, která získala již druhou nominaci za nejlepší režii. Svou první šanci na zlatou sošku měla v roce 1993 za film Piano. Loni získala prestižní ocenění režisérka Cloé Zhaoová jako teprve druhá žena v historii Oscarů.

Síla psa má rovněž nominace pro všechny hlavní herecké postavy ve filmu. V kategorii nejlepší herec je to Benedict Cumberbatch, v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli Jesse Plemons a Kodi Smit-McPhee a v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Kirsten Dunstová.

Značný úspěch zaznamenal rovněž japonský snímek Drajv maj kár, který byl uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v lednu získal Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film. Kromě oscarové nominace na nejlepší cizojazyčný film se bude ucházet o ocenění i v hlavní kategorii nejlepší film. Režisér Rjúsuke Hamaguči je navíc v bojích o nejlepší režii. Snímek je rovněž nominován v kategorii nejlepší převzatý scénář.

Kromě Síly psa, Duny a Drajv maj kár se do bojů o sošku za nejlepší film dostaly snímky Belfast, West Side Story, Lékořicová Pizza, V rytmu srdce, Král Richard: Zrození šampiónek a Ulička přízraků.

Slavnostní vyhlášení vítězů je plánované na 27. března, tradičně v divadle Dolby Theatre.

Související

Více souvisejících

Americký Oscar

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy