Poputuje Oscar do Česka? Filmy Nabarvené ptáče a Dcera jsou v užším výběru

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film vybrala i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva).

Samotné oscarové nominace, vždy pět v každé kategorii, budou vyhlášeny 13. ledna. Slavnostní ceremonie předání cen se uskuteční 9. února.

They're here - announcing the #Oscars shortlists! https://t.co/jYEjR6VSDD

— The Academy (@TheAcademy) December 16, 2019

"Je nám velkou ctí, že se Dcera dostala na shortlist s dalším českým filmem Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, který je na shortlistu v kategorii International Feature Film (mezinárodní hraný film)," uvedla v prohlášení Alexandra Hroncová z FAMU. Jako zajímavost pak dodala, že pracovní název snímku Dcera byl Ptáče (The Bird), Kaščejevová se ale těsně před dokončením rozhodla pro změnu.

Režisérka Kaščejevová, která se narodila v Tádžikistánu a později studovala v Moskvě hudbu, s Dcerou sklidila už několik festivalových úspěchů. Snímek dostal nejvyšší ocenění Křišťál na festivalu ve francouzském Annecy a 8. září cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku. V říjnu si Kaščejevová za Dceru převzala v mezinárodní kategorii animace cenu americké Akademie filmového umění a věd, označovanou za studentského Oscara.

Nabarvené ptáče se v pondělí do užšího výběru deseti snímků dostalo v konkurenci 93 filmů. Ve výběru deseti zahraničních filmů je vedle Nabarveného ptáčete například francouzský snímek Bídníci, který režíroval Ladj Ly, jihokorejské drama Parazit režiséra Pong Čun-hoa, španělské drama Bolest a sláva režiséra Pedra Almodóvara nebo maďarský film Barnabáse Tótha s názvem Akik maradtak (Ti, kdo zůstali).

Film Nabarvené ptáče uspěl na festivalech v Benátkách, kde si jeho tvůrci odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF, i přehlídce v Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru. V českých kinech snímek vidělo téměř 100.000 lidí.

Nabarvené ptáče je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy románu polského spisovatele Jerzyho Kosińského z roku 1965, vnímán rozporuplně. Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Film i kniha vypráví příběh malého chlapce, kterého v prvních týdnech druhé světové války poslali rodiče z velkého města ve východní Evropě do zdánlivého bezpečí vzdálené vesnice. Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár, objevilo mezinárodní herecké obsazení v čele s hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgard či Udo Kier.

Související

Ilustrační foto

"Evropského Oscara" získal režisér Thomas Vinterberg za film Chlast, Nabarvené ptáče neuspělo

Udílení Evropských filmových cen letos ovládl dánský snímek Chlast Thomase Vinterberga. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena. Česká kinematografie letos měla v nominacích hned dvojí zastoupení, snímky Nabarvené ptáče a Šarlatán ale nakonec ve svých kategoriích neuspěly.
film Nabarvené ptáče

Film Nabarvené ptáče získal další cenu, zvítězil na festivalu 3KinoFest

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film na festivalu středoevropské kinematografie 3KinoFest získalo drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut obdrželo polské drama Vše pro mou matku režisérky Małgorzaty Imielské. Zvláštní cenu porota přisoudila polskému snímku Supernova režiséra Bartosze Kruhlika.

Více souvisejících

film Nabarvené ptáče film Dcera Americký Oscar filmy Americká armáda (U.S. AIR FORCE) kultura Daria Kaščejevová

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 2 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy