Předávání Oscarů se kvůli koronaviru posune o dva měsíce

Předávání cen Oscar, plánované původně na únor 2021, se kvůli dopadu pandemie covidu-19 na filmový průmysl odsune o dva měsíce. Oznámila to dnes americká filmová akademie, která ceny uděluje.

Snímky, které se chtěly účastnit nadcházejícího klání, musely podle pravidel v kinech vyjít do 31. prosince letošního roku. Akademie termín posunula na 28. února, kdy se měl konat i 93. ročník slavnostní ceremonie. Ten se nyní v americkém Los Angeles odehraje 25. dubna 2021.

"Filmy nás už více než století uklidňují, inspirují a baví během těch nejtemnějších chvil. Rozhodně tak činily tento rok. Doufáme, že tím, že prodloužíme dobu, kdy se filmy mohou kvalifikovat, a odsuneme datum cen, poskytneme filmařům flexibilitu potřebnou k dokončení a uvedení (snímků do kin)," citoval server Variety společné prohlášení prezidenta Akademie filmového umění a věd (AMPAS) Davida Rubina a ředitelky Dawn Hudsonové.

Akademie kvůli mimořádné situaci způsobené koronavirem již dříve oznámila, že o Oscary se v následujícím ročníku budou moci ucházet i snímky, které byly zveřejněny výhradně na streamovacích službách. Dříve se o prestižní ceny mohly ucházet pouze ty filmy, které byly nejméně sedm dní promítány v kině.

Související

US producer Jonathan Wang (L), winner of the Oscar for Best Picture for

Oscar 2023: Nejlepším filmem je Všechno, všude, najednou, celkem má sedm ocenění

Letošní 95. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd ovládla bláznivá sci-fi komedie Všechno, všude, najednou, která byla vyhlášena nejlepším filmem uplynulého roku a posbírala také dalších šest zlatých sošek. Čtyři Oscary včetně toho za nejlepší zahraniční film si připsali tvůrci válečného dramatu Na západní frontě klid, které se natáčelo hlavně v Česku. Žádný ze čtyř Čechů nominovaných za práci na tomto filmu ale ve své kategorii nezvítězil.
Na západní frontě klid (2022)

Češi nominovaní na Oscara si chtějí užít vyhlašování a nechat se překvapit

Hlavně si užít slavnostní předávání Oscarů a nechat se překvapit, jestli to přeci jen nevyjde, chce dvojice Čechů nominovaných na zlatou sošku. Zvukař Viktor Prášil a trikař Viktor Müller, kteří jsou oba nominováni za práci na v Česku natáčeném válečném filmu Na západní frontě klid, to řekli v rozhovoru s ČTK. Jako favorit se necítí ani jeden z nich.

Více souvisejících

Ceny Oscar filmové ceny oscar

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Aktualizováno před 14 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 30 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy