RECENZE: Miroslav Donutil v nejlepší formě v dramatu Atlas ptáků

Jestliže v posledních letech herecká hvězda Miroslava Donutila pomalu klesala k obzoru, s novým snímkem svérázného Olma Omerzu se vyhoupla zase o něco výš. Chytlavé drama s tíživou atmosférou diváka rychle pohltí, herci dřou, ale stačí to na podařený snímek?

Úspěšný podnikatel Ivo Róna (Miroslav Donutil) šéfuje rodinné firmě společně se synem a zetěm. Záhy se však vynořuje komplikace, protože se zdá, že firmu někdo tuneluje. Róna nastalou situaci nezvládne a skončí s infarktem v nemocnici. Jakmile se však vrátí do práce, začíná hon na tuneláře a ostřílený podnikatel se nebojí tnout do živého. Postupně se však odhaluje také jeho pohnutá minulost, což je překvapením zejména pro jeho rodinu.

Snímek by bylo možné rozdělit do dvou dějství. První část přesahuje hranice běžného dramatu a rozprostírá spletitou síť vztahů jednotlivých postav, která až hraničí s thrillerem. Ovšem zhruba v polovině filmu se tato kompozice rozpadá a ze slibně rozjetého snímku se stává studie rozkládajícího se člověka, do níž se vplétají jednotlivá vlákna dalších lidských osudů.

Velkou devízou Atlasu ptáků jsou herci. Miroslava Donutila jsme již zmiňovali, ale nemělo by se zapomenout ani na výbornou Alenu Mihulovou a dokonce i Martin Pechlát se umí do řemesla pořádně obout, jestliže mu to režisér a především scénárista dovolí. Rozvláčnější styl, který je pro Omerzu typický, právě toto hercům dovoluje a na výsledku je to znát.

Ovšem v pozadí výborných herců stojí jeden velký přešlap, který jsme již zmínili. Kdyby snímek pokračoval v podobné atmosféře jako první polovina, tak bychom se pohybovali někde okolo solidních 80 %. Ale dekompozice probíhající v druhé polovině tak nějak sráží poctivě vyskládaný domeček, kterému zůstává jen několik opěrných bodů. Tím se odhaluje poměrně banální příběh, který se ukrývá pod povrchem.

Omerzu má poměrně specifický zacházení s postavami a každému nemusí vyhovovat. Vizuální stránka je na české poměry nadprůměrná a po herecké stránce není co vytknout. Je tak otázkou spíše na diváka, jestli mu stačí velmi dobrá první polovina se slabší druhou půlkou, nebo se bude cítit tak trochu zrazen a podveden, že nedostane to, co očekává. Atlas ptáků stojí rozhodně za vidění, ale jestli budete spokojeni, záleží spíše na tom, jestli vám snímek sedne, protože se snímkem se pojí přinejmenším jedno velké ale.

Celkové hodnocení: 65 %

Atlas ptáků (2021)

Hrají: Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová, Martin Havelka, Jan Vondráček, Philipp Schenker, David Bowles

Režie: Olmo Omerzu

Scénář: Petr Pýcha, Olmo Omerzu

Kamera: Lukáš Milota

Hudba: Monika Omerzu Midriaková

Česko / Slovinsko / Slovensko / 92 min / drama

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy Miroslav Donutil drama Vojtěch Kotek Eliška Křenková CinemArt Alena Mihulová (herečka) Martin Pechlát (herec) Olmo Omerzu (režisér) film "Atlas ptáků"

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy