RECENZE: Česká roadmovie Staříci je temný příběh o pomstě za zločiny komunismu

Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička se vydávají na cestu odplaty. Chtějí vypátrat a zabít Václava Mráze, prokurátora z období komunismu, na jehož zločiny z padesátých let byly porevoluční soudy krátké. A tak se rozjíždí důchodcovská roadmovie o problémech stáří a snaze vypořádat se s křivdami minulosti.

Válečný veterán a politický vězeň Vlastimil (Jiří Schmitzer) se vrací z Ameriky s jediným plánem, zabít prokurátora Václava Mráze. Sám je však připoután na vozíček, takže se vydá hledat pomoc u svého kamaráda Antonína (Ladislav Mrkvička). Ten se nejprve zdráhá, ale nakonec se nechávám Vlastimilem přemluvit a oba se vypravují na cestu v obytné dodávce, kterou si vypůjčují od Antonínova vnuka.

Toliko hlavní premisa příběhu. Samozřejmě k cíli vede trnitá cesta, s níž se oba starci musí vypořádat. Trestná výprava je sama o sobě spíše nosnou konstrukcí v pozadí, na jejímž základě autoři Martin Dušek a Ondřej Provazník rozpracovávají další témata, vypořádání se s vlastním stářím či s křivdami minulosti.

Staříky tak táhne především dvojice špičkových herců. Ale výraznější režijní vedení, které by si lépe pohrálo s pointou, by dokázalo snímek vytáhnout ještě o úroveň výše. Závěr tak postrádá výraznější gradaci. Všechno se tak nějak stane a divák je jen tichým svědkem pochmurných událostí.

Filmu nelze upřít snahu o kvalitní řemeslo, ale jak už to v našich končinách chodí, autoři zůstali v půli cesty. Ovšem i tak se jedná o nadprůměrný snímek, který průměrnou českou nudu značně převyšuje. Autorské duo se inspirovalo skutečným příběhem a na výsledném snímku je skutečně cítit jistá dávka syrové reality. Bohužel snímek padá na typických problémech české kinematografie. Neutrální a vybledlé vizuální podání by ani tak nevadilo, protože rezonuje s atmosférou filmu, ale i přesto chybí jistá míra uhlazení. Je hodně vidět, že na postprodukci moc peněz nezbylo. Velkým kladem Staříků jsou špičkoví herci v hlavních rolích, jejichž tandem drží snímek vysoko nad hladinou průměrnosti české kinematografie. Ne nadarmo se snímek zařadil mezi nejlepší filmy minulého roku. Takže pokud jste snímek nestihli v kinech, nyní máte možnost zabrousit na VOD, na nichž je nyní k dispozici.

Celkové hodnocení: 65 %

Staříci (2019)

Hrají: Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, Milena Steinmasslová, Michal Suchánek, Pavel Batěk, Marika Procházková, Matěj Nechvátal, Karel Jirák, Jakub Krejča, Přemysl Bureš, Petr Fridrich, Greta Stocklassa, Václav Veselý, Hana Strnadová, Milan Gunár, Hana Malaníková

Režie: Martin Dušek, Ondřej Provazník

Scénář: Martin Dušek, Ondřej Provazník

Kamera: Lukáš Milota

Hudba: Matouš Hejl, Miroslav Srnka

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze filmy Kina film "Staříci" Jiří Schmitzer Ladislav Mrkvička (herec) drama české filmy Michal Suchánek CinemArt Netflix

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 21 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy