RECENZE: Hollywoodské hvězdy v českém rybníčku. Ambiciózní Nabarvené ptáče se porve o Oscary

RECENZE – Už dlouho v Česku nevznikl tak ambiciózní film. Marhoulův tříhodinový opus přivádí k životu jeden z nejznámějších, nejsyrovějších a nejkontroverznějších románů z prostředí druhé světové války.

Právě zuří druhá světová válka. Zdánlivě stranou toho všeho, žije v bezejmenné slovanské zemi na statku se svou babičkou bezejmenný chlapec, kterého tam nechali jeho rodiče, podle fotografie Židé. Když se stařena jednoho dne neprobudí, vyrazí nevinný sirotek hledat štěstí ve světě. Netuší, že ho čekají téměř tři hodiny náhodných setkání s krutými, vystrašenými, omezenými a často i šílenými lidmi, kteří ho jeden po druhém zbaví naivity a iluzí.

Nabarvené ptáče je artovka. Hodně čerpá inspiraci v Markétě Lazarové, možná v něm uvidíte i něco ze Sedmé pečeti. Jeho děj se ale odehrává ve 20. století. Film ještě před premiérou provázela výrazná ústní kampaň, ať už šlo míru zobrazeného násilí nebo jen prostý fakt, že se v takto dlouhém, navíc epizodicky pojatém snímku téměř nemluví a nehraje v něm hudba. Když se k tomu připočetl úspěch na festivalu v Benátkách (korunovaný vášnivými názory jeho odpůrců) a řeči o Oscarech, nemůže být překvapivé, že mají Češi zase jednou důvod jít houfně do kina na domácí (byť koprodukční) film.

Jaká je ale adaptace knihy Jerzy Kosinského (dohady o tom, jestli jde o plagiát nechme stranou) ve skutečnosti, ořezaná o legendu, která ji do kin doprovází?

Není pochyb, že takové filmy už se moc netočí ani ve světě – no a u nás jde o naprostý unikát. A všichni, kdo na se na natáčení podíleli, si to evidentně uvědomují. Vizuálně podmanivý, dějově znepokojivý, herecky minimalistický, ale efektivní. Jako obraz, jehož jednotlivé scény dokážou šokovat a který na vás jako celek dosedne plnou tíží nepřízně osudu a lidské omezenosti.

Nabarvené ptáče je už na první pohled autorskou vizí Václava Marhoula, který se jako režisér, scénárista i producent nemusel téměř na nikoho ohlížet (i když mu s filmem samozřejmě pomáhalo i několik dramaturgů). Bez něho by film nikdy nevzniknul. Proto bolí přiznat, že režisér je sice nejsilnějším, ale zároveň i nejslabším článkem řetězu. Marhoul, pro kterého jde teprve o třetí filmový počin, zkrátka není Vláčil, Bergman ani Kubrick a ukousnul si možná až příliš velké sousto.

I tak se ale jedná o snímek, který si přímo říká o návštěvu kina a který se nepochybně zapíše do dějin české kinematografie. Jen se pro jeho sledování budete muset psychicky obrnit.

Celkové hodnocení: 80 %

Nabarvené ptáče (2019)

Hrají: Petr Kotlár, Udo Kier, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Julian Sands, Barry Pepper, Alexej Kravčenko, Petr Vaněk, Radim Fiala, Pavel Kříž a další

Režie: Václav Marhoul

Scénář: Václav Marhoul

Kamera: Vladimír Smutný

ČR, Slovensko, Ukrajina / 169 minut / drama

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze film Nabarvené ptáče Václav Marhoul Jerzy Kosinski literární adaptace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy