RECENZE: Nudná Prezidentka se drží stereotypů a naivního pohledu na svět

Aňa Geislerová se snaží skloubit vztah s vysoko postavenou funkcí. Jak již dobře známe z jiných snímků, je to velmi náročné a to zejména, když je vztah zatížen nevyrovnaností. Petr Vetchý pak ztělesňuje dobré hodnoty, přičemž stojí v opozici k všeobecnému marasmu okolního světa. Samotný snímek pak smutně vyniká svou až pohádkovou naivitou.

Jak skloubit náročné povolání s osobním životem, to je věčné téma romantických komedií, na němž se autoři snaží ukázat buď problematiku samotné funkce a jejího vlivu na osobní život, nebo problém vertikálních vztahů mezi vysoce postaveným jedincem s partnerem z jiné společenské vrstvy. Podobného tématu se ujal i Rudolf Havlík a nutno podotknout, že k němu přistupuje jiným způsobem.

Bohužel zvolená konstrukce, která hraničí až s pohádkovou naivitou, není úplně šťastným řešení. Navíc se scénář v náhodných momentech rozhodne, že to, co bylo eště před chvílí zcela v pořádku, je najednou obrovský problém.

Autor si ani příliš nelámal hlavu ani se jménem hlavní postavy, protože pojmenovat političku a pozdější prezidentku jako Kateřinu Čechovou (Aňa Geislerová), moc práce opravdu nedalo. V podobném jednoduchém duchu se line i příběh, který hraničí až s pohádkovou přímočarostí. Politika je ve snímku vykreslena jako jakási dětinská hra bez jakékoliv hloubky, ve které snad vůbec o nic nejde.

Zajímavě je také uchopena samotná postava prezidentky, která chce funkci vrátit ztracenou důstojnost. Autor si to představuje zhruba tak, že bude Kateřina oblečena v noblesních šatech, přičemž trousí různá moudra a u toho se tváří důležitě. Pokud si takto představujeme havlovský odkaz, tak je opravdu někde něco špatně.

Ústřední myšlenku snad můžeme identifikovat jako poselství, že má smysl snažit se opravit rozbité věci. Tedy jde o jakousi antitezi současné společnosti, že nové je vždycky lepší. Na zpochybnění této myšlenky není nic špatného, ba dokonce je to možná i dobře, ale to by autor snímku nesměl svůj záměr pohřbít pod hromadu prázdných replik, nesourodých momentů a několik divných scén, jež působí až parodicky.

Opět se ve snímku objevuje až skoro tradiční nešvar české produkce, kterým je až precizní škatulkování postav do zavedených stereotypů. Dočkáme se sice jalového pokusu o nabourání tohoto schématu, ale nakonec stejně vše dopadne podle očekávání. Zřejmě přesně tohle český divák chce, protože některé figury jsou až bolestně triviální, protože se díváme stále na totéž.

Prezidentka je v podstatě zbytečný snímek, který snad může sloužit k vypnutí hlavy v parných dnech, ale přesně tam jeho funkce končí, protože jakýkoliv větší počet aktivních mozkových závitů dokáže celou pohádkovou vizi rozcupovat na kousky. Samotná naivita či lehkomyslnost dějové linie by nutně nemusela vadit, ale to by se muselo okolo ní dít něco zajímavého – což se však neděje. Aňa Geislerová si s Ondřejem Vetchým odehrají svůj standard, moc se u toho ani nenadřou, ale zachránit snímek z nutného propadliště dějin už nedokážou.

Celkové hodnocení: 25 %

Prezidentka (2022)

Hrají: Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj, Denisa Biskupová, Oskar Hes, Vasil Fridrich, Vanda Chaloupková, Jiří Štrébl, Daniel Krejbich a další.

Režie: Rudolf Havlík

Scénář: Rudolf Havlík

Kamera: Václav Tlapák

Hudba: Ondřej Konvička

Česko / 97 min / komedie, romantický

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy komedie filmy Prezidentka Aňa Geislerová Ondřej Vetchý (herec) Veronika Kubařová Bioscop

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy