RECENZE: Vizuálně podmanivá Poslední noc v Soho mixuje žánry, ale nezvládá závěr

Edgar Wright je bezesporu jedním z nejnadanějších režisérů současnosti, nebojí se experimentů a pravidelně překračuje hranice žánrů. Ovšem, čím vážněji se tváří, tím méně jeho přístup funguje. Poslední noc v Soho je okázalou poctou giallo hororům, ale osobitý styl autora v závěru naráží na své hranice.

Mladá studentka módního návrhářství Eloise (Thomasin McKenzie) se přestěhovala do Londýna z anglické vesničky. Město plné ruchu a nočního života silně zapůsobilo na křehké nitro mladé slečny, která se musí vyrovnávat se svou odlišností od vrstevníků vyrůstajících v záři velkoměsta. Proto utíká z koleje do pronajatého pokoje staré paní domácí (Diana Rigg), v němž začne prožívat „živé sny“, v nichž sleduje talentovanou zpěvačku a tanečnici Sandie (Anya Taylor-Joy).

Postupem času se Eloise hlouběji ponořuje do divokých šedesátých let a užívá si života Sandie, která je na rozdíl od ní sebevědomá a okouzlující. Postupem času se však její sny začínají prolínat se skutečností a Eloise začíná zjišťovat, že okouzlující Sandie měla mnohem temnější osud, než se mohlo na první pohled zdát.

Snímek byl inspirován žánrem giallo filmů, který vzniknul v šedesátých letech a za první snímky žánru bývá považována Hitchcockův snímek Dívka, která věděla příliš mnoho (1963). Není bez zajímavosti, že Poslední nod v Soho byla mimo jiné inspirována snímkem Hnus (1965) jehož autorem byl Romana Polanski. Giallo snímky se často řadily mezi horory či thrillery a byly typické silně stylizovaným vizuálním pojetím a důrazem na atmosféru. Často se jednalo o mysteriózní či psychologicky laděné detektivky. Dále v nich velkou úlohu hrála více či méně explicitní erotika.

Wright k tématu opět přistoupil trochu po svém a v první polovině divákům servíruje vizuálně vyladěnou expozici života mladé venkovské dívky v Londýně, která je nadána schopností vidět mrtvé. Ovšem vše je rozehráno tak, že je možná volná interpretace, zda se jedná o skutečné vidiny či duševní poruchu.

Tentokrát se musíme zastavit u hereckého obsazení, jmenovitě u hlavních hrdinek. Thomasin McKenzie a Anya Taylor-Joy táhnou celý snímek, a dokonce dokážou uhrát i místa, v nichž to nezvládá ne úplně dobře napsaný scénář. Postava Eloise McKenzie sedí a ve svých jednadvaceti letech ukazuje slušný herecký rozsah. Anya Taylor-Joy je ve svých pětadvaceti letech již poměrně herecky vyzrálá a své dovednosti dokáže skvěle uplatnit v postavě femme fatale, kterou si neskutečně užívá.

Již jsme se dotkli toho, že snímek má jistá hluchá místa. Je nutné přiznat, že Wrightův styl a charakteristický vizuální styl vyprávění často hraje prim a vizuální stránka jde často do popředí na úkor obsahu. To se začíná projevovat zejména ve chvílích, kdy se do snímku vkrádají hlubší smysl, rozpadá se i snímek. Jakmile se Wright začne brát vážně, jeho vizuální styl ztrácí na své údernosti, a dokonce se lehce vytrácí i poctivě budovaná atmosféra. Finále je bohužel nejslabší částí filmu a sráží jej někde na hranici průměru a nadprůměru.

Celkově však jde o poměrně zábavnou a vizuálně podmanivou podívanou, která zejména v první polovině těží z unikátního Wrightova stylu a efektivního zapojení hudby do příběhu. K tomu připočtěte výborně zahrané hlavní postavy, které podporují dobře zvolené obsazení vedlejších postav a dostáváme se k velmi zajímavému snímku, jehož klady dokážou do jisté míry vyvážit určitá negativa. Poslední noc v Soho byste rozhodně neměli vynechat, ale nečekejte nic víc než slušnou žánrovku, která vysekává hlubokou poklonu dnes opomíjenému žánru.

Celkové hodnocení: 75 %

Last Night in Soho (2021)

Hrají: Thomasin McKenzie, Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Diana Rigg, Terence Stamp, Synnove Karlsen, Lisa McGrillis, Rita Tushingham, Michael Jibson, Andrew Bicknell, Colin Mace, Will Rogers, Jessie Mei Li, Margaret Nolan, James Phelps, Oliver Phelps, Sam Claflin

Režie: Edgar Wright

Scénář: Edgar Wright, Krysty Wilson-Cairns

Kamera: Jung-hoon Jung

Hudba: Steven Price

Velká Británie / 116 min / drama, horor, thriller

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze filmy Kina film "Poslední noc v Soho" drama thriller horor Edgar Wright Anya Taylor-Joy (herečka) Thomasin McKenzie (herečka) Thomasin McKenzieová CinemArt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy