RECENZE: První zrádce vypráví nemoderní příběh prvního procesu s italskou mafií

Mafie neexistuje, to je výmysl novinářů. Existuje pouze Cosa Nostra. První zrádce je příběh o tom, jak i jeden člověk dokáže zahýbat základy obrovské organizace, kterou byla v 80. století Cosa Nostra. Práskač Tommaso Buscetta porušil pravidla omerty a soudci Giovanni Falconemu prozradil, jak toto tajné uskupení funguje.

První zrádce zachycuje klíčové okamžiky, které vedly k obvinění 475 členů Cosy Nostry. Jednalo se o první proces, který významně oslabil tuto zločineckou organizaci. Jeho iniciátorem byl soudce Giovanni Falcone (Fausto Russo Alesi), který byl oddaným bojovníkem proti mafii, což jej nakonec stálo život. Klíčovým svědkem byl Tommaso Buscetta (Pierfrancesco Favino), kterému Cosa Nostra zabila dvě děti, část rodiny a přátele, což jej vedlo ke spolupráci s italskými úřady.

Režisér Marco Bellocchio předkládá spletitou látku, která je protkána spoustou drobných detailů. Zážitek z filmu roste s obeznámeností s tématem, protože některé události jsou pouze načrtnuté či je jejich znalost předpokládána, což ztěžuje orientaci v běhu událostí. Děj široce rozkročený v čase nemá jednotnou atmosféru, ale zdárně vykresluje dobu, v níž se odehrává. Velkou předností filmu je snaha o faktickou přesnost, která až hraničí s dokumentaristickou prací, což však vede k tomu, že velké množství odboček natahuje stopáž na 152 minut.

Největším negativem Prvního zrádce je paradoxně jeho tvůrce. Bellocchiovi je již osmdesát let a starší metody a postupy výpravy jsou jasně patrné. Do očí bijící je nadměrná práce s titulky, kterými se režisér snaží diváka informovat událostech, které se právě odehrávají. Popisky jsou takovým nutným zlem, protože bez nich by bylo skoro nemožné se orientovat v množství postav a drobných událostí, které dávají smysl až v celkové kompozici.

Dalším problémem je přehršel postav, které se na plátně objeví jen proto, aby záhy patřičně teatrálně zemřely. Divák si k nim nevybuduje žádný vztah, tudíž na něj jejich smrt nemá žádný emociální dopad. Jistě, jsou zde pouze jako ilustrace reálií, ale minimálně s některými postavami by se dalo naložit poněkud lépe.

Prvního zrádce by si neměli nechat ujít především ti, kterým se stýská po klasické filmové výpravě osmdesátých let, nebo ti, jež zajímá historie mafie. Dílensky tomuto životopisnému dramatu není co vytknout, ale modernější přístup by mu rozhodně neuškodil.

Celkové hodnocení 65 %

Il traditore (2019)

Hrají: Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Maria Fernanda Cândido, Alessio Praticò, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane a další.

Režie: Marco Bellocchio

Scénář: Marco Bellocchio, Ludovica Rampoldi, Francesco Picco, Valia Santella, Francesco La Licata

Kamera: Vladan Radovic

Hudba: Nicola Piovani

Itálie / Francie / Německo / Brazílie / 152 minut / drama, thriller, krimi, životopisný

Související

Pavel Šimčík ztvárnil hlavní roli ve filmu Velká premiéra.

RECENZE: Velká premiéra je velkým zklamáním s několika dobrými frky

Miroslav Krobot je stále uznávanou personou české filmové a divadelní scény, ale se svými vlastními celovečerními filmy se mu stále nedaří prorazit. Nový snímek je dalším důkazem toho, že režisérský talent s citem pro humor a přesně odpálené vtípky zkrátka nestačí na to, aby dílo dokázalo plnohodnotně držet pohromadě.

Více souvisejících

drama film "První zrádce" Aerofilms thriller Mafie Cosa Nostra italský film

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy