RECENZE: Top Gun: Maverick s „mladými puškami“ neurazí. Cruise obstál a na plátno přinesl důstojné pokračování

K nejočekávanějším filmům letošního roku nepochybně patří pokračování Top Gunu, které Tom Cruise a spol. naservírovali divákům po dlouhých 36 letech. Čekání se vyplatilo. Obavy z ostudy totiž on sám úspěšně rozprášil.

Základ úspěchu druhého dílu spočívá v samotném Cruisovi a jeho vzezření. Sluší se poznamenat, že hvězda filmu letos oslaví šedesáté narozeniny. A na šedesátníka za kniplem moderních stíhaček by diváci bezpochyby nebyli zvědaví. Cruise naštěstí stále vypadá a působí mladě a svěže, jeho věk byste mu rozhodně netipovali. Tvůrci tak mohli pokračování bez problémů realizovat.

V jejich řadách se naopak leccos změnilo. Režie se místo zesnulého Tonyho Scotta ujal Joseph Kosinski, také o scénář se postarali úplně jiní lidé. Navzdory tomu bylo odkazů na „jedničku“ více než dost. Včetně hudby, mnohdy jak vystřižené z 80. let, kdy měl původní Top Gun premiéru. Podíleli se na ní mimo jiné Hans Zimmer a Lady Gaga.

Snímek s podtitulem Maverick především navazuje dějově. Pete Mitchell (Tom Cruise), jemuž se tak podle volacího znaku říká, se vrací na místo činu, tedy na akademii, aby připravil výrazně mladší piloty na velmi nebezpečnou, téměř sebevražednou misi. Pro něj se má jednat o poslední úkol ve službách amerického námořnictva.

Už tak nelehkou práci mu navíc komplikuje zjištění, že mezi jeho svěřenci nechybí Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose, který tragicky zahynul. Pete jej chtěl ušetřit podobného osudu, proto mu stál v cestě mezi stíhače. Na pochybách je tedy i během výcviku.   

Obecně lze k dějové lince říct, že běžného diváka neurazí. Příběh přináší hned několik zvratů, už krátce po každém z nich přitom mnozí lidé odtuší, kam se bude děj odvíjet dál, respektive do jaké role v rámci mise se nakonec Maverick dostane.

Uhádnout, v čem hlavně se pokračování liší od původního Top Gunu, by dokázal nejspíš i ten, kdo se na něj do kina nechystá. Stačí si totiž uvědomit, jakého technologického pokroku bylo za uplynulých šestatřicet let dosaženo. Kinematografie není výjimkou.

Jestli se tedy pro něco opravdu vyplatí jít na Top Gun: Maverick do kina, jsou to letecké scény, které na plátně rozhodně vyniknou více než na televizní obrazovce. V materiálech k filmu se navíc uvádí, že Cruise se kvůli nim naučil pilotovat stíhačku a představitelé pilotů absolvovali náročný výcvik. Na letecký simulátor a green screen tentokrát jen sedal prach.

Tom Cruise, který je pod dílem podepsán i jako producent, se s pomocí mladých pušek postaral o důstojné pokračování „osmdesátkové“ klasiky a jedno ze zdařilejších filmových znovuzrození, ačkoliv z hlediska diváckého zájmu by šlo o kasovní trhák i v případě špatných ohlasů. Studio šlo zkrátka na jistotu. Hvězdný herec opět předvedl svůj standard v herecké škatulce, kterou má snad jen sám pro sebe. Na prahu šedesátky totiž k herectví nadále přidává i fenomenální fyzické výkony. Pro většinu jeho vrstevníků by to už byla „mission impossible“.

Hodnocení: 70 %

Top Gun: Maverick (2022)

Hrají: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Ed Harris, Val Kilmer a dalšíRežie: Joseph KosinskiScénář: Ehren Kruger, Christopher McQuarrieKamera: Claudio Miranda

USA / 131 min / akční drama

Související

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.
Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze Top Gun: Maverick Tom Cruise filmy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy