RECENZE: Film Všechno, všude, najednou konečně přišel do Česka. Přináší neokoukaný styl Matrixu v mnohovesmíru

Jedno z překvapení letošních jarních festivalů se konečně dostalo i do české distribuce. Snímek Všechno, všude, najednou vypráví nápaditou formou příběh neúspěšné ženy středního věku, která najednou dostane možnost cestovat mezi alternativními světy a zachránit je všechny před zkázou.

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) je majitelkou čistírny prádla. Spolu s manželem Waymondem (Ke Huy Quan) zažívají těžké chvíle ve vztahu i ve vedení rodinného podniku. Zatímco se pár protlouká životem, musí se ještě starat o Evelynina otce Gong Gonga, a zároveň se snaží opět nalézt cestu ke své dceři Joy (Stephanie Hsu).

Jednoho dne se však všechno změní, když Evelyn cestuje s Waymondem výtahem na berním úřadě. Waymond se najednou začne chovat podivně. Nasadí jí speciální sluchátka a začne jí dávat instrukce, jak se pomocí přístroje napojit na jiné verze sebe samé v jiných vesmírech. Tím dokáže člověk dočasně získat schopnosti svých alternativních já. Evelyn se postupem času v této dovednosti zlepšuje, ale zároveň se jí staví do cesty stále více nepřátel, kteří ji chtějí zastavit.

Přes zjevně velký potenciál se příběh nakonec stáčí ke vcelku klasickým tématům, které se postupem k závěru vynořují stále jasněji. Jestliže první polovina snímku neustále divákovi předhazuje zdánlivě nelogické obrazy a konstrukce, postupně se snímek stává více čitelným, až se nakonec přehoupne do jednoho tradičního klišé. To nebudeme kvůli spoilerům zmiňovat.

Pro diváka je asi mnohem přijatelnější, že se snímek zlomí a předloží mu jasně hmatatelný oblouk příběhu, ale nelze opomenout sílu první části, kterou film čerpá zejména z divákova zmatení a nejistoty. Mnoho otázek, které vyplouvají na povrch je sice zodpovězeno, ale odpověď na jiné hledá divák marně.

Je nutné se pozastavit u rozpočtu, který byl dle odhadů okolo pětadvaceti miliónů dolarů. Snímek totiž vypadá výborně a akční scény jsou natočeny na poměrně vysoké úrovni. V popředí však stojí velmi nápadité triky, které jsou sice poměrně jednoduché, ale velmi efektně použité. Tvůrci při natáčení snímku využili hodně netradičních nápadů, které snímku propůjčují svěží a neokoukaný vizuální styl. Navíc stojí za povšimnutí, že podle zákulisních zpráv dělalo na tricích pouhých devět lidí včetně režisérské dvojice.

Všechno, všude, najednou je netradiční snímek, který sice vypráví poměrně triviální příběh, ale ten je zarámován světem, tedy spíše světy, které nabízejí bezbřehé možnosti. Kreativita tvůrčího občas dominuje nad příběhem, a tak je místy divák ponechán v totálním zmatení, zatímco se pokouší pochopit, co se vlastně děje. Asi největším problémem snímku zůstává jeho stopáž, na níž by se dalo trochu ubrat a posunout výpravu do poněkud divácky přívětivější formy. Na druhou stranu by se tak film stal tuctovějším, což by konec konců byla velká škoda, protože málo kdy se stane, že tvůrci snímku připraví divákům totální mentální klystýr, za což navíc sklidí ovace. Snímek můžeme rozhodně doporučit s varováním, že se divák musí připravit na hodně netradiční zážitek.

Celkové hodnocení: 75 %

Everything Everywhere All at Once (2022)

Hrají: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Sunita Mani, Aaron Lazar, Andy Le, Randall Archer, Audrey Wasilewski, Li Jing, Anthony Molinari, Mičiko Nišiwaki, Daniel Scheinert, Elle Alexander, Randy Newman, D.Y. Sao

Režie: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Scénář: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Kamera: Larkin Seiple

Hudba: Son Lux

USA / 139 min / akční, sci-fi, fantasy, drama, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze filmy Kina sci-fi žánr: akční drama komedie Michelle Yeoh Jamie Lee Curtis film Všechno, všude, najednou

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy