Spirit Awards vyhrál film The Farewell, herec Sandler drsně zesměšnil ceny Oscar

Cenu za nejlepší snímek na předávání cen pro nezávislé filmy Spirit Awards v USA získal The Farewell (Sbohem) režisérky Lulu Wangové. Ocenění za nejlepší herecký výkon si pak převzal Adam Sandler, který v děkovné řeči s humorem poukázal na to, že ve stejné kategorii nebyl nominován na Oscara. Ty udílí americká filmová akademie v noci z dneška na pondělí.

Sandler byl oceněn za svou roli klenotníka závislého na hazardu ve filmu Drahokam, jehož režiséři, bratři Josh a Benny Safdieové, získali cenu za nejlepší režii.

"Když mě před několika týdny 'urazila' akademie, vzpomněl jsem si na svůj krátký čas na střední škole, kde mě přehlídli v oblíbené kategorii ročenky ´nejlépe vypadající´ (žák)," okomentoval rozhodnutí akademie Sandler.

Pro kandidáty na Oscara pak použil vulgární výraz. "Zatímco jejich krása časem vybledne, naše nezávislé osobnosti budou zářit navěky," zavtipkoval Sandler.

Na rozdíl od Oscarů, které letos znovu veřejnost kritizovala za málo rozmanité nominace, se mezi aspiranty na Spirit Awards objevil vyvážený počet žen a mužů a mnoho lidí jiné než bílé pleti, píše agentura AP. Vítězný snímek The Farewell je například obsazen výlučně asijskými herci a byl natočen jak v angličtině, tak v mandarínštině.

Režisérka Wangová, která rovněž nezískala oscarovou nominaci, při přebírání ceny reagovala na rozhodnutí americké filmové akademie nominovat jenom režiséry-muže. "Nemusíte povzbuzovat ženy, aby natáčely filmy. Mnoho z nich to dělá a chce to dělat. Ženy ale potřebují práci. Prostě jim dejte tu zatracenou práci. Dejte jim peníze," uvedla Wangová.

Cenu za nejlepší výkon v hlavní ženské roli vyhrála herečka Renée Zellwegerová za životopisný film o legendární herecké hvězdě Judy Garlandové. Zellwegerová je považována i za favoritku letošních Oscarů.

Spirit Awards uděluje americká organizace podporující nezávislou filmovou tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 milionů dolarů (450,5 milionu Kč). Další podmínkou nominace je jedinečná vize, originální a provokativní námět a také to, aby díla byla natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich specializovaných divizích.

Související

Více souvisejících

Spirit Awards film The Farewell Adam Sandler (herec) filmy kultura Renée Zellweger (herečka) Americký Oscar

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy