Z internetu mizí filmy a seriály kritizované za rasismus, část diváků protestuje

Poskytovatelé on-line filmů a seriálů stahují z nabídky snímky kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu. Činí tak v souvislosti s celosvětovými protesty proti rasismu, které spustila smrt amerického černocha George Floyda, jehož koncem května při zatýkání udusil bělošský policista. Z nabídky tak podle médií mizí třeba i filmová klasika Jih proti Severu.

Snímek Jih proti Severu z roku 1939 společnost HBO v reakci na protesty proti rasismu po Floydově smrti dočasně stáhla v úterý.

"Jih proti Severu je produktem své doby a zobrazuje některé etnické a rasové předsudky, které byly bohužel v americké společnosti běžné. Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy a jsou špatná dnes. Cítili jsme, že ponechání titulu bez vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné," sdělila podle časopisu Variety společnost. Podle ní se film do nabídky vrátí, avšak s upozorněním na historický kontext a odsouzení rasistických scén.

Odstranění romantického filmu oceněného osmi Oscary následuje poté, co k tomuto kroku v názorovém sloupku v deníku Los Angeles Times vyzval scénárista otrokářského dramatu 12 let v řetězech. Podle něj film podporuje rasové stereotypy a velebí otrokářství na americkém předválečném Jihu.

Britská vysílací společnost BBC a streamovací služba Netflix přestaly nabízet komediální seriál Malá Velká Británie. Obě společnosti rozhodnutí zdůvodnily tím, že se "časy změnily". Seriál se setkával s kritikou zejména za vyobrazování postav s různým etnickým původem.

Krok vyvolal rozhořčené reakce některých fanoušků, kteří tvrdili, že lidé by měli dostat možnost "vlastní volby". Jiní však rozhodnutí o stažení z nabídky kvitovali - nelíbily se jim například scény, kdy si herci nanášeli makeup na obličej, aby předváděli různé rasy.

Oba představitelé hlavních rolí, Matt Lucas a David Walliams, již dříve řekli, že v dnešním kontextu jim přijdou vtipy ze o transvestitech či černoších nevhodné a že by je nyní pojali jiným způsobem.

Americká kabelová televize Paramount Network oznámila, že v reakci na protesty proti policejní brutalitě po 32 sériích ukončuje úspěšný seriál Policie v akci USA. V dokumentární reality show mohli diváci od roku 1989 sledovat strážce zákona při skutečných akcích v terénu.

Společnost nejprve odložila pondělní premiéru 33. série, v úterý pak oznámila plné stažení seriálu z nabídky. "Policie v akci USA není (v nabídce) Paramount Network a v současnosti ani v budoucnosti se do ní nevrátí," uvedla.

Za více než tří dekády vysílání byla show předmětem kritiky za posilování stereotypů ohledně etnického původu delikventů. Režisér a spisovatel Dan Taberski upozornil na případy, kdy byli domnělí pachatelé nuceni podepsat dokument, v němž se zříkali svých práv. Kritizoval také, že policie měla možnost promlouvat do postprodukčního procesu tak, aby byli policisté zobrazováni v co nejpříznivějším světle.

Související

Více souvisejících

filmy rasismus Policie USA USA (Spojené státy americké) BBC Netflix HBO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy