Česká filharmonie hrála v Carnegie Hall, Bělohlávek převzal cenu

New York/Praha - Po deseti letech dnes Česká filharmonie (ČF) vystoupila ve vyprodané Carnegie Hall v New Yorku. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek v rámci slavnostního koncertu také převzal Cenu Antonína Dvořáka. Nejznámější tuzemský orchestr je ve Spojených státech na turné. V pondělí připomene ve Washingtonu 25. výročí pádu komunistického režimu koncertem v Národní katedrále i za účasti premiéra Bohuslava Sobotky.

Filharmonici zároveň vzpomenou na prvního porevolučního prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí letos uplynou tři roky. Na turné po západním i východním pobřeží Spojených států jsou od 2. listopadu a do 19. listopadu mají na programu celkem jedenáct koncertů.Dnes hráli pro téměř třítisícové newyorské publikum kromě Dvořákovy symfonie Z Nového světa také Janáčkova Tarase Bulbu a Lisztův Koncert pro klavír č. 2. V něm doprovodili francouzského klavíristu Jeana-Yvese Thibaudeta. Novosvětskou neuvádí ČF v prestižní Carnegie Hall náhodou, tato světoznámá skladba zde měla v roce 1893 světovou premiéru."Česká filharmonie vystupuje ve Spojených státech po šesti letech. Prestiž tohoto turné je pro nás důležitým potvrzením rostoucího zájmu o českou hudbu ve světě," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel orchestru David Mareček.Koncert českých filharmoniků přijalo newyorské publikum vřele a ovacemi ve stoje si vynutilo i dva přídavky, řekl ČTK ředitel festivalu Dvořákova Praha Marek Vrabec.Dvořákovu cenu udělila v Praze Bělohlávkovi Akademie klasické hudby, pořadatel mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Dnes mu ji na komorním ceremoniálu před koncertem v Carnegie Hall předal ministr kultury Daniel Herman. Slavnostní události se zúčastnil také skladatelův vnuk Antonín Dvořák III a český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Organizátoři byli podle Vrabce mile překvapeni i účastí zástupců americké kulturní scény, včetně uměleckého ředitele Carnegie Hall Clivea Gillinsona.Nejlepší český dirigent současnosti dostal ocenění nejen proto, že je podepsaný pod mimořádnou kolekcí všech Dvořákových symfonií, již pořídil i s filharmoniky po svém nástupu v roce 2012. Je také neúnavným propagátorem české hudby nejen na českých pódiích ale i v zahraničí. Několik let jako šéfdirigent úspěšně vedl mimo jiné i londýnský Symfonický orchestr BBC, kde do dramaturgie opakovaně začleňoval skladby Josefa Suka či Bohuslava Martinů.

Související

Hudba, ilustrační foto

Festival Pražské jaro bude letos on-line, chystá se deset koncertů

Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara. Vybrané koncerty do svého programu rovněž zařadí Česká televize a Český rozhlas. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Pražského jara Pavel Trojan.

Více souvisejících

česká filharmonie Jiří Bělohlávek (šéfdirigent České filharmonie) Carnegie Hall (New York USA)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 45 minutami

před 45 minutami

před 46 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy