Česká filharmonie dnes v Rudolfinu nabídne hudbu s videomappingem

Praha - V sobotu 5. září proběhne v pražském Rudolfinu evropská premiéra zcela neobvyklého uměleckého projektu, který kombinuje koncert vážné hudby se světelným uměním. V jeden čas na jednom místě se propojí genius loci Dvořákovy síně pražského Rudolfina s precizním hudebním doprovodem v podání České filharmonie a atmosférou moderního videomappingu. Tento exkluzivní audiovizuální zážitek vzniká k příležitosti oslav 190. výročí České spořitelny a bude trvat celých 50 minut. Videomappingová projekce s názvem SIM/NEBULA bude mít celkem 7 tematických částí a připravuje ji, pod záštitou festivalu světla SIGNAL, 11 umělců a tvůrčích uskupení z šesti zemí světa. Celý projekt vzniká pod vedením umělce Amara Mulabegoviče z The Macula. V České republice se uskuteční takto obsáhlý videomapping uvnitř budovy zcela poprvé. Lidé jej budou moci sledovat také přímo před Rudolfinem na velkoplošné obrazovce nebo prostřednictvím online streamingu (https://goo.gl/I5bgH5).

„Je to originální, svěží a novátorský projekt. Videomappingová show s názvem SIM/NEBULA, která bude vizuálně doplňovat koncert pro Českou spořitelnu, se v mnoha směrech vymyká běžné produkci, kterou české i zahraniční publikum dosud mělo možnost v České republice vidět. Zcela neobvyklý a ve světě téměř ojedinělý je přitom samotný koncept projektu, který propojuje koncert vážné hudby s ohromující světelnou projekcí. SIM/NEBULA tak bude rozsahově dosud nejobsáhlejším videomappingem u nás," vysvětluje Martin Pošta, ředitel festivalu světla SIGNAL. Videomapping SIM/NEBULA bude mít 7 tematických částí, které vytvořilo 11 umělců a tvůrčích uskupení ze zemí Velká Británie, Francie, Turecko, Švýcarsko, Slovensko a Česká republika. I výběr místa je jedinečný. Zatímco drtivá většina videomappingů se odehrává na fasádách domů nebo v jiných venkovních lokalitách, SIM/NEBULA se představí netradičně uvnitř budovy, promítat se bude přímo na interiér Dvořákovy síně.

Propojení České spořitelny s Českou filharmonií není náhodné, jejich jména jsou spjata už od 19. století. V roce 1875 postavila Česká spořitelna u příležitosti 50. výročí svého založení Rudolfinum, dnešní sídlo filharmonie, a věnovala ho národu. Navíc je spojují i letošní kulatá výročí - banka slaví 190 let od založení a Česká filharmonie letos začíná již 120. sezónu. Při této příležitosti se také spořitelna stala generálním sponzorem České filharmonie. Koncert pro Českou spořitelnu, který se pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka uskuteční při příležitosti výročí banky, bude mít čtyři části: symfonickou báseň „Vltava" Bedřicha Smetany, 2. větu symfonie „Z Nového světa" a předehru „Karneval" Antonína Dvořáka a 2. větu symfonie „Patetická" Petra Iljiče Čajkovského.

Kromě toho bude připraven bohatý program: den otevřených dveří v Rudolfinu s komentovanými prohlídkami, hudební vystoupení menších uskupení České filharmonie, hry a soutěže, fotokoutek s dobovými kostýmy a hudebními nástroji a také oblíbená dobročinná Palečkova kavárna.

Související

Hudba, ilustrační foto

Festival Pražské jaro bude letos on-line, chystá se deset koncertů

Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara. Vybrané koncerty do svého programu rovněž zařadí Česká televize a Český rozhlas. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Pražského jara Pavel Trojan.

Více souvisejících

česká filharmonie Rudolfinum Praha

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy