Na Alexandrovce míří desítky tisíc diváků. Zazpívají Queen, ABBU i Verdiho

Praha - Slavný pěvecký soubor ALEXANDROVCI vystoupí znovu v České republice v rámci letošního evropského turné a podle zájmu diváků opět vyprodá domácí sportovní haly. Šňůra 12 koncertů začne 10. října v Brně a zastaví se celkem v 9 městech – Ostravě, Olomouci, Zlíně, Pardubicích, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Liberci a v Praze. 120 členné světoznámé těleso se do našich sportovních hal vrátí po dvou letech se sólisty Vadimem Ananěvem a Borisem Dyakovem a navíc se speciálním hostem - Valérií „Lery“ Kurnuškinou, teprve osmiletou sólistkou, jejíž vystoupení sklízí ovace ve stoje. Jako tradičně se souborem zazpívají české hvězdy: tentokrát pozvání přijala jedna z nejúspěšnějších českých zpěvaček, Helena Vondráčková a muzikálová diva Michaela Nosková.

Program nabídne kromě očekávané ruské klasiky - Kalinka a Kaťuša – také populární operní árie Verdiho a Pucciniho anebo lidovou romanci Oči čiornie, kterou měl na repertoáru i Luciano Pavarotti. S Helenou Vondráčkovou legendární ansámbl zazpívá hit z muzikálu Mamma Mia! The Winner Takes It All od skupiny ABBA (s českým textem A ty se ptáš, co já) a s Michaelou Noskovou připomenou rockovou baladu skupiny Queen, Who Wants To Live Forever.

Alexandrovci se veřejnosti poprvé představili 12. října 1928. Tehdy se jmenovali Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor. Soubor založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, který stál v jeho čele až do své smrti v roce 1946. Od té doby nese proslulý soubor jeho jméno - Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova. Dnes má 200 zaměstnanců, skládá se z orchestru, pěveckého a tanečního sboru a ve vyprodaných sálech sklízí bouřlivé ovace po celém světě. Po rozpadu Sovětského svazu vystupovali mimo jiné před papežem Janem Pavlem II, zpívali na soutěži Eurovize, na festivalu v San Remu a také na koncertech se známou finskou hudební skupinou Leningrad Cowboys. Jsou interprety ústřední skladby skupiny Beatles z filmu Hon na ponorku a v Česku vokálně doprovodili Karla Gotta, Lucii Bílou nebo Báru Basikovou.

Poslední vstupenky jsou v prodeji v cenách od 290Kč do 1490Kč v prodeji v síti Ticket Art.Turné u příležitosti 70. výročí osvobození a konce 2. světové války se koná pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana.

Termíny koncertů:10. 10. 2015 – Brno, DRFG Arena11. 10. 2015 – Ostrava, ČEZ Aréna12. 10. 2015 – Olomouc, Zimní stadion13. 10. 2015 – Zlín, Zimní stadion Luďka Čajky15. 10. 2015 – Pardubice, Tipsport arena16. 10. 2015 – České Budějovice, Budvar Arena17. 10. 2015 – Praha, Tipsport arena18. 10. 2015 – Hradec Králové, Zimní stadion19. 10. 2015 – Liberec, Home Credit Arena

Související

Lucie Bílá

Mimořádně nevkusné: Spisovatelka se pustila do Lucie Bílé kvůli Alexandrovcům i podpoře Klause

Praha – Už za pár dní si Česká republika připomene 50. výročí událostí roku 1968. 21. srpna se bude konat velký koncert, na kterém by měla vystoupit i mnohonásobná česká slavice Lucie Bílá. Jenže to se nelíbí jak části veřejnosti, tak ani spisovatelce Anně Vodrážkové. Podle ní je dramaturgie akce nešťastná a dává vzkaz, že „okupace je něco, co se sice stalo, ale všichni jsme to víceméně přežili a jede se dál“.

Více souvisejících

Alexandrovci

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy