Karel Gott neposlechl lékaře ani některé příznivce

Praha - Zpěvák Karel Gott svým rozhodnutím osobně převzít ocenění Český slavík při sobotním vyhlašování ve Státní opeře v Praze nevyslyšel doporučení lékařů ani části svých příznivců. Šestasedmdesátiletý zpěvák, který nyní podstupuje léčbu nádorového onemocnění mízních uzlin, si cenu převzal za obrovského aplausu dojatého sálu. V internetových diskusích a na sociálních sítích se vedle kladných komentářů objevuje i kritika jeho rozhodnutí.

"Nesouhlasím s Gottovým riskantním chováním, ale srdečně blahopřeju. Zase se potvrdilo, že Gott pro fanoušky obětuje všechno. Být paní Gottovou, pokud by mi na něm opravdu záleželo, nepustila bych ho mezi tolik lidí riskovat virózu," napsala například jedna z diskutujích.

"Myslel jsem, že Karel (Gott) si dá 'voraz' a nepřijde, ale je to muzikant a zpěvák, tak ho sem ta energie lidí přitáhla. Smekám před ním jako před umělcem i jako před člověkem," řekl ČTK Josef Vojtek, zpěvák kapely Kabát, která zvítězila v kategorii skupin.

Českého slavíka získal Karel Gott už po čtyřicáté. Současně se stal Absolutním slavíkem 2015 a dostal i speciálního Platinového slavíka. Za došlé hlasy obdržel 69.929 bodů, o více než 20.000 více než loni. Cenu mu předával Pavol Habera, který ho v této anketě v roce 1991 porazil a později mu napal velký hit Když muž se ženou snídá.

Režisér televizního přenosu několikrát v jeho průběhu musel vyzvat lidi v hledišti k vytvoření atmosféry a potlesku, ale Gotta po jeho příchodu přivítal spontánní aplaus ve stoje, kvůli kterému se dlouho nemohl dostat ke slovu.

"Mám rád ty chvíle napětí, kdy není do poslední chvíle rozhodnuto o vítězi. Řekl jsem si, že tady nesmím chybět ani tentokrát. Co kdyby to náhodou dopadlo, a já bych se připravil o ty chvíle radosti," uvedl dojatý Gott, který si několikrát během přenosu utíral kapesníkem slzy.

"Vaše přízeň pro mě byla velmi cennou infuzí, tou nejlepší pomocí k léčbě," poděkoval Gott svým příznivcům. Cestu do Státní opery Praha označil za zdravotní vycházku ošperkovanou cenami. "Přeji vám všem pevné zdraví, vím o čem mluvím. A slibuji, že se příště, když všechno dobře dopadne, zdržím déle," zakončil za neutuchajícího potlesku svůj projev.

Zatímco o jeho vítězství nepochyboval nikdo, jeho účast byla do poslední chvíle nejistá. "Lékaři mi účast z důvodu oslabené imunity nedoporučují. Moje srdce však říká ano, chci jít!" napsal na svém facebooku Gott. Nakonec kolem 22:00 auto s Gottem zaparkovalo před Státní operou a moderátor Libor Bouček zpěváka i s jeho manželkou doprovodil do lóže. Cestou ho před objektivy fotografů chránila ochranka s rozevřenými deštníky. Po oznámení výsledků se Gott objal se ženou a za velkého jásotu přítomných vyrazil na pódium. Cestou se krátce pozdravil s několika hudebními přáteli.

Internetové diskuse jsou dnes plné obdivných i kritických hlasů. Ještě před sobotním večerem se proti Gottově účasti z obav o jeho zdraví v jedné z internetových anket vyslovila třetina jeho příznivců. "Na Slavíky jsem se kvůli Karlovi podívala a fandila jsem mu. Úplně mi zatrnulo, jak křepce a bez cizí pomoci vyběhl schody na pódium a jeho celé entrée bylo skvělé," napsala dnes jedna z jeho fanynek.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott Český slavík

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy