10 nejlepších hudebních alb roku 2015

San Francisco - S příchodem nového roku je nasnadě ohlédnout se za tím starým, a nejinak to udělal i prestižní hudební magazín Rolling Stone, který sestavil žebříček nejlepších hudebních alb roku 2015. Jestli se do finální TOP 10 dostal někdo vašemu srdci blízký posuďte sami, konečné pořadí ale může být pro leckoho překvapením.

10. Blur - The Magic Whip

Zdroj: YouTube

Dnes už kultovní anglická kapela Blur, která odstartovala svou dráhu v roce 1989, vydáním nového alba překvapila nejednoho zarytého fanouška i okrajového posluchače. Od posledního alba uplynulo už dlouhých 12 let a sami Blur už několikrát naznačovali, že s ničím novým nepřijdou. Leckoho by tak mohlo napadnout, že svým posluchačům nemají co nabídnout. Ale opak se stal pravdou a právě v novém albu The Magic Whip se Blur ukázali v největší formě. Můžeme se tedy těšit na Blur jaké je známe, plné rokových experimentů, ale i na mnohem víc. Díky zrušenému koncertu na japonském festivalu Tokio Rocks Music v roce 2013 si Blur prodloužili svůj pobyt v Honkongu a z této nešťastné události nakonec vzniklo album, které je plné jazzových kombinací, vyzrálejších a emocionálně laděných skladeb.

9. The Arcs - Your Dreamily

Zdroj: YouTube

Americký zpěvák a kytarista rokové kapely The Black Keys Dan Auerbach přišel z nápadem na vytvoření nového projektu, po neshodách s několika členy The Black Keys vznikla kapela The Arsc a s ní nové album Your Dreamily. Právě díky tomuto albu máme možnost nejen Dana Auerbacha, ale i například Leona Michelse nebo Richarda Swifta poznat i z jiné, než rockové stránky. Nabídnou tak album protkané psychedelickými tóny s prvky soulu a bluesu.

8. Various Artists, Hamilton - Original Broadway Soundtrack

Zdroj: YouTube

Těm, kterým se nedostal do podvědomí muzikál Hamilton, pojednávající o životě a smrti jednoho z amerických ministrů financí a přítele George Washingtona, je toto album nebývalou alternativou. Spojuje v sobě žánry od hip-hopu, přes R&B, až pod blues a jazz a dává tak zjistit více o americké historii s přídavkem zvučných a zábavných songů.

7. Jason Isbell - Something More Than Free

Zdroj: YouTube

Po úspěšné kariéře s rockovou kapelou Drive-By Truckers nám v tomto sólovém albu Jason Isbell dovolí nahlédnout do své minulosti zasažené tragickými událostmi. V textech se objevují velice silné emoce doplněné kromě rocku i mírně jižanským folkem.

6. Courtney Barnett - Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit

Zdroj: YouTube

Australská zpěvačka Courtney Barnett v tomto debutovém albu přináší pohled na strasti a slasti každodenního života zakomponované do znělého indie-rocku. Barnett nám nenuceně podsouvá zamyšlení nad tím vším a vsází na to, že v jejích textech posluchač najde sám sebe.

5. The Weeknd - Beauty Behind the Madness

Zdroj: YouTube

Kanadský R&B zpěvák Abel Tesfay dnes známý jak The Weekn na hudební trh přispěl se svým další přelomovým albem. Jeho textům opět nejsou cizí drogy a sex a právě v tomto albu to dává najevo víc než kdy dříve. Ale i přes to je možné nalézt nezaměnitelné prvky Michaela Jacksona, nemluvě o hudebních hostech jako Lana Del Ray a další.

4. D'Angelo and the Vanguard - Black Messiah

Zdroj: YouTube

Album velice příhodné aktuálnímu světovému rozpoložení. Témata jako rasismus a násilí prostupují celým CD, jestli to D´Angelo ale pojal pouze jako marketingový tah, to se můžeme pouze dohadovat.

3. Drake - If You're Reading This It's Too Late

Zdroj: YouTube

Zatím „nejtemnější" album jaké kdy Drake vydal. Album plné emocí, ale v tomto případě těch negativních jako je nenávist, hněv a činy s tím spojené. I přesto dokázal získat takovou základnu fanoušků, že po vydání alba zlomil hned několik rekordů v počtu streamů, nemluvě o celkovém počtu prodaných kusů, který k listopadu 2015 lehce přesáhl 1 milion.

2. Adele - 25

Zdroj: YouTube

Jak je u Adele zvykem, opět dokázala vyzrát nad všemi, kteří nevěřili, že by byla schopná přijít s něčím novým a navázat tak na úspěch předchozí desky. I přes to stále můžeme v textech vidět tu typickou ženu, vyrovnávající se se životem. Tohle všechno podtrhne dech beroucí hudba, která ve vás zanechá nepopsatelné pocity. Není tedy divu, že prvním singlem Hello zlomila rekordy ve sledovanosti a album se tak umístilo na všech předních příčkách světových žebříčků.

1. Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly

Zdroj: YouTube

Americký raper a dvojnásobný držitel ceny Gramy se téměř bez mediální propagace dokázal vyhoupnout mezi špičky jako je Snoop Dogg naprosto právem, protože album To Pimp a Butterfly si získalo pozornost nespočetného množství posluchačů. Svědčí o tom i počet prodaných kusů za pouhý týden po vydání, který překročil čtvrt milionovou hranici. Celé album s sebou nese myšlenku změny sebe sama ve spojení žánrů jako je r´n´b, jazz nebo funk.

Související

Více souvisejících

Hudba Adele hudební skupiny

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 46 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy