Kabát vs. hudební ceny Anděl: proč došlo k vyřazení skupiny z kategorie nejprodávanějších nosičů?

Praha - Kabát promlouvá o situaci okolo ankety - hudební ceny Anděl, která je ,,de facto" vyřadila z jedné ze svých soutěžních kategorií. Nejznámější rocková skupina si ale nenechala nic líbit, a k celému dění a situaci kolem se vyjádřila. Konkrétně šlo o kategorii nejprodávanějších nosičů, ve které soutěžila nejnovější deska - DO PEKLA/DO NEBE. Vyjádření skupiny si přečtěte níže.

S politováním musíme konstatovat, že „Národní federace hudebního průmyslu" v podstatě vyřadila z účasti o nejprodávanější nosič za rok 2015 CD skupiny KABÁT: DO PEKLA/DO NEBE, v rámci udílení cen Anděl za zmíněný rok. Čísla prodejů tohoto alba, když budou ze strany IFPI uváděna, jsou zkreslená a nepravdivá.

IFPI to zdůvodnila tím, že si stanovila regule, podle kterých se tato kategorie vyhlašuje. Je to odrazem žebříčku prodejnosti IFPI, k jejímž regulím jsme se již vyjádřili v létě roku 2015. Zde jsme se sice drželi v top ten prodejnosti, ale byli to v podstatě nosiče, které si s ohledem na počáteční exklusivitu museli obchody Bontonland a někteří další (kteří posílají hlášení na IFPI) zakoupit v řetězci Tesco, a poté „přeprodávat" ve svých prodejních místech.

Tyto IFPI nastavené podmínky již delší čas nevypovídají o skutečných prodejích. Je to nepochopitelné, a aniž by byla možná zpětná kontrola, jsou výsledky závislé na hlášení těchto x kamenných obchodů. Ironií celé situace je fakt, že zrovna Bontonland uvádí ve svých číslech i prodeje z těchto řetězců. Zřejmě jsme udělali fatální chybu, že jsme nosiče nenabídli tomuto prodejci, který má v hlášeních dominantní postavení, a jeho majitel, pan Lešek Wronka, je momentálně i prezidentem akademie populární hudby. Jenom takové postesknutí... kdeže jsou doby, kdy v čele Akademie stála osobnost velikosti Michala Horáčka. Ten byl svou autoritou evidentně mužem na svém místě, a budilo to patřičný respekt. To je osobnost hodna tohoto postavení...

Můžeme tedy spekulovat, že v sobotu 9. dubna, v rámci udílení cen Anděl za rok 2015, obdrží tuto prestižní cenu subjekt, kterému možná nebude náležet. To je úsměvná spekulace, ale je i velmi reálná. A uvědomme si, že se nejedná pouze o skupinu Kabát! To může postihnout kohokoliv.

V rámci naší komunikace s IFPI (a to jsme byli schopni jasně a transparentně doložit, a v případě řetězce Tesco jsme tak i učinili, že Kabát fyzicky prodal „koncovým zákazníkům" za rok 2015 více jak 52.000 ks fyzických nosičů) jsme pochopili, že IFPI tato fakta vědomě nechce brát na zřetel, a udělá to, co ona uzná za vhodné. Nutno podotknout, že se IFPI, po té, co jí došli argumenty, už jen schovávala za sofistikovanou formulaci: dle „svých" regulí. A že jsou tyto „regule" v roce 2015 de facto kravina...? No a co...

Počáteční rozpaky a zklamání, které v nás zavládlo, postupně vystřídala pohoda a spokojenost, protože je to vlastně ten lepší případ. Obal tohoto nosiče jako by dokonale vystihoval naše pocity! Je ale lepší se cítit morálně nad věcí, a užívat si pocitu, že se našlo tak mnoho jedinců, kteří si tento nový hudební nosič nestáhli někde zdarma na internetu, byť je to velmi jednoduché, ale šli, a zakoupili ho. Je to ve svém důsledku skvělá zpráva pro celou českou hudební scénu! Nosiče se evidentně stále prodávají, a má cenu je natáčet! Má cenu tvořit, a přitáhnout tím pozornost potencionálních posluchačů a fanoušků, kteří se obvykle vydají i na koncerty.

Závěrem... touto cestou přejeme sobotnímu udílení cen Anděl, ať se vydaří, a vítězi této kategorie, ať mu to třeba v něčem pomůže! Kéž by to byl někdo nový a mladý, koho by to „nakoplo" v jeho další kariéře!

skupina Kabát

Související

Českého slavíka letos získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát.

Českého slavíka 2022 získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát

Českého slavíka letos získali Marek Ztracený, Lucie Bílá a kapela Kabát. Do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si dnes ocenění převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2,110.364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.
Josef Vojtek vítá fanoušky na jejich Vánočním koncertě v O2 areně

V Praze se otevře nová hala O2 universum, první koncert bude patřit Kabátům

Nejpopulárnější tuzemská kapela Kabát vystoupí 26. září jako první interpret v nové multifunkční hale O2 universum v Praze. Další akcí v komplexu navazujícím z jižní strany na O2 arenu bude 13. listopadu koncert Pražské filharmonie, která zahraje Beethovenu 9. symfonii. Prvním potvrzeným mezinárodním kongresem je 17. světový kongres anesteziologů WFSA od 5. do 9. září 2020. ČTK o tom za provozovatele O2 areny a O2 universa společnost Bestsport informovala Eva Hromádková.

Více souvisejících

Skupina Kabát

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy