Ceny Anděl získali Kryštof, Koller a Klara. Do Síně slávy byl uveden Michal Pavlíček

Praha - Skupinou roku 2015 se na 25. ročníku Cen Akademie populární hudby Anděl stala kapela Kryštof, zpěvákem David Koller a zpěvačkou Klára Vytisková vystupující pod jménem Klara. Skladatel a rockový kytarista Michal Pavlíček byl uveden do Síně slávy.

Objevem roku se na cenách Anděl stala Barbora Poláková. Její píseň Nafrněná je i skladbou roku. Výsledky dnes vyhlásili v pražském Hudebním divadle Karlín.

Za své loňské album Srdcebeat získala v cenách Anděl nejvíce nominací kapela Kryštof. Uspět mohla jako skupina roku a za album roku, dvě písně měla v nominacích na skladbu roku a jednu na videoklip roku. Lídr kapely Richard Krajčo navíc aspiroval na ocenění zpěvák roku.

Zpěvákem roku byl vyhlášen Koller za svoji nahrávku ČeskosLOVEnsko, která je nominována i na album roku. Vytisková známá z kapely Toxique, která nyní vystupuje jako Klara, si odnesla cenu jako zpěvačka roku za své debutové eponymní album. V tuzemské obdobě amerických Grammy letos rozhodovalo v hlavních šesti kategoriích 84 akademiků.

Skladatel a rockový kytarista Michal Pavlíček byl uveden do Síně slávy. Přední český hudebník 14. února oslavil své 60. narozeniny. U jejich příležitosti uspořádal akci s názvem Koncert Michal Pavlíček 60 - Pět tuctů Čombeho ve zcela zaplněném Foru Karlín v Praze.

Pavlíček začínal v jazzrockových souborech Expanze, Bohemia a Horký dech Jany Koubkové. Nejvíce se proslavil s Pražským výběrem. S Kamilem Střihavkou a Otou Balagem stál u zrodu projektu B.S.P., svou instrumentální tvorbu prezentoval se souborem Big Heads, se skupinou Stromboli, spolupracoval se zpěvačkou Monikou Načevou.

Napsal také skladby k desítce představení v různých divadlech, připravil scénickou hudbu pro představení Višňového sadu v Divadle na Vinohradech. Je autorem muzikálů Dáma s kaméliemi, Obraz Doriana Graye a Excalibur. Složil hudbu i k televizním seriálům Dobrá čtvrť a Místo v životě. Loni se objevil na albu Sociální síť, na kterém se podíleli Michal Horáček a Richard Müller.

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy