Praha zažila hudební megavíkend. Spojení dvou festivalů přilákalo desetitisíce lidí

Praha - Během víkendu obsadili Prahu hudební festivaly Metronome a United Islands of Prague. Do ulic, parků, nábřeží, zahrad a klubů přišlo za hudbou od čtvrtka do neděle téměř 60 tisíc lidí. Výstaviště navštívilo od pátku do neděle během Metronome 7 500 lidí, kde se představilo více než 30 světových hudebních hvězd v čele s legendárním Iggy Popem, Foals či The Kooks. Festival United Islands of Prague nabídl pro téměř 50 tisíc návštěvníků přes 100 tuzemských i evropských hudebních talentů.

Zatím co hudebníci hráli do noty návštěvníkům, pořadatelům dělaly starosti zprávy o blížících se bouřkách a deštích. Právě proto byl večerní koncert, na přání samotného Iggyho Popa, posunut a začal o 15 minut dříve. Což se nakonec vyplatilo. Iggy Pop odehrál celý koncert v suchu, až na poslední dvě skladby, kdy déšť schladil závěr jeho show.

Organizátoři v Praze připravili akci evropského měřítka, když spojili dva festivaly v jeden hudební megavíkend. „První ročník víckrát nezažiješ a tak jsme rádi, že jej s námi šly do centra Prahy zažít desítky tisíc lidí. Je to úspěch. Chtěli bychom poděkovat všem hudebníkům, podporovatelům, celému našemu týmu a také partnerům, kteří se nebáli a odstartovali s námi první ročník Metronome festivalu," řekl David Gaydečka.

Pro další ročníky Metronome festivalu chtějí pořadatelé posunout hlavní myšlenku zase o kousek dál – unikátní dramaturgii, komfort, kvalitu a exkluzivní služby. „Děkujeme za důvěru tisícům návštěvníků, kteří přišli na Výstaviště. Je to skvělý odrazový můstek pro další ročníky Metronome festivalu," doplnil Martin Voňka.

Související

Skupina Editors

Britské kytarové zázraky Editors a White Lies rozezní Metronome Prague 2023

Mezi hvězdami již šestého ročníku Metronome Prague, který se uskuteční na pražském Výstavišti, vedle francouzských M83 zazáří famózní britské formace Editors a White Lies. První zmíněná zde odehraje svůj první pražský open-air koncert. Na metronome.cz jsou nyní v prodeji zvýhodněné vstupenky z limitované vánoční edice 3 000 kusů.   
Špička ukrajinské scény vystoupí na Výstavišti den před vypuknutím Metronome Prague

Metronome Prague: Den před vypuknutím hlavní části festivalu vystoupí špička ukrajinské scény

To, že organizátorům festivalu Metronome Prague není dlouhodobě lhostejná světová politická a sociální situace je věc známá a doložitelná mnoha činy z minulosti. Je tedy logické, že probíhající útočná válka Ruska proti Ukrajině, odehrávající se jen pár set kilometrů od českých hranic, je přesně tou událostí, k níž se Metronome Prague chce rezolutně vyjádřit.

Více souvisejících

festival Metronome festival United Islands festivaly

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy