Brno čekají hispánské a barokní lahůdky

Brno - Hudební lahůdky hispánské a Hudební lahůdky barokní, tak zní název dvou koncertů, které se odehrají v následujících dnech ve Staré radnici v Brně. Diváci se mohou těšit na panorama kytarové hudby hrané v 17. a 18. století ve španělské Americe a na příběh plný lásky a tance z francouzského tanečního parketu doby „Krále Slunce“, Ludvíka IV.

Hudební lahůdky barokní se představí na nádvoří staré radnice v pátek 22. 7. 2016 ve 20:00 hodin a přenesou návštěvníky do příběhu, ve kterém nechybí ženské rozmary, mužská přelétavost ani rozpustilost dvorních dam. "Francie vždy patřila mezi vůdčí síly v kulturní a umělecké oblasti a nejinak tomu bylo i v 17. a 18. století. V polovině 17. století se velká část Evropy usilovně snaží zapomenout na hrůzy třicetileté války a katolická šlechta, která získala značný majetek, buduje rozlehlé paláce s rozkošnými zahradami. Přichází čas velkolepých teatrálních slavností a heroických oper s nákladnou výpravou a propracovanými tanečními choreografiemi," lákají diváky pořadatelé.

"Zejména na dvoře Ludvíka XIV. se hudebnímu a tanečnímu umění dostávalo velmi vřelého přijetí a nikoli náhodou je právě toto období spojeno největšími jmény francouzské barokní hudby, jako byli Jean-Baptiste Lully, Marin Marais, André Campra a Marc-Antoine Charpentier. Sám „Král Slunce" byl vášnivým a vynikajícím a náruživým tanečníkem, pro něhož psali balety a opery jen ti nejlepší skladatelé. V roce 1661 zakládá Ludvík XIV. Královskou akademii tance a taneční mistři u jeho uměnímilovného dvora vynalézají geniální systémy grafického zápisu tance. A právě zde se rozvinul náročný vysoký taneční styl nazývaný „la belle danse" nebo též „la danse noble", který položil základy současného klasického baletu. Ostatně pojmenování současných baletních kroků, gest a tanečních prvků pochází právě z Francie 17. století," dodávají.

Magickou atmosféru hudebních a tanečních večerů zprostředkuje elegantní barokní tanec v dobových kostýmech s původní choreografií ve spojení s tóny barokních nástrojů. Je také připravena ochutnávka originálních francouzských lahůdek: sýry, paštiky a víno ze Sýrárny Minská na Minské ulici v Brně-Žabovřeskách.

Hudební lahůdky hispánské čekají na návštěvníky v Křišťálovém sále v úterý 26. 7. 2016 taktéž ve 20:00. "Drnkací strunné nástroje byly importovány do obou Amerik již od počátku španělské conquisty a jejich užívání přetrvalo až do dnešních dnů. Toto je doloženo i listinnými důkazy. Například Janio Sarno uvádí, že v roce 1523 byla odeslána do San Juan v Portoriku zásilka obsahující 30 kytar a 13 vihuel a jak uvádí Geoffrey Baker, v roce 1629 Juan de la Cruz, obchodník z Cuzca, najal truhláře, aby mu vyrobili 36 discant (menší kytara s pronikavým zvukem), 12 vihuel a 6 harf. Klášter La Merced v Santiagu de Chile měl v roce 1676 ve svém vlastnictví, kromě jiných nástrojů, dvě vihuely a jednu kytaru. Kromě toho, soupis z roku 1691, také ze Santiaga, jasně konstatuje, že vihuela a kytara jsou dva odlišné nástroje," uvádí pořadatelé.

Vysvětlují, že španělské skladby se nicméně skládají převážně z variací na již existující harmonické formy příbuzné jednak s passacaglii (pasacalles), jednak určitými typy tanců. Passacaglie byly ve dvou- nebo trojdobé instrumentální kousky, které sloužily jako úvod k vokální nebo instrumentální skladbě, jež po nich následovala. V případě tanců to ale prý bylo trochu složitější; někteří autoři tohoto období rozlišovali mezi dvěma různými druhy tance: termín danza odkazuje na tance, které jsou považovány za součást vysoké kultury a byly prováděny formálním, předepsaným způsobem, přičemž většina pohybů spočívala zejména v práci nohou; termín baile, na druhé straně, odkazoval na tance inspirované populárními styly nižších vrstev společnosti, které na rozdíl od danzy využívaly výraznějších pohybů paží a rukou.

Program koncertu nabídne bohaté a vypovídající panorama kytarové hudby hrané v místodržitelstvích španělské Ameriky a k poslechu budou jak skladby inspirované projevy lidovými, tak i těmi nejaristokratičtějšími.

Sdílejte článek

Související

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?
Koncert, ilustrační foto

Hudební kluby vyzvaly soud, aby zrušil zákaz tance pro neočkované

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy žádají Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Návrh společně podávají Fléda, Kabinet múz a Metro z Brna s pražskou MeetFactory, oznámil dnes v tiskové zprávě PR manažer Flédy Martin Brzobohatý.

Více souvisejících

tanec Hudba Brno

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy