Houslista Daniel Hope bude hvězdou Dvořákovy Prahy

Praha - Festival Dvořákova Praha zahájí za necelé tři týdny koncertní sezónu a pořadatelé postupně představují hlavní hvězdy programu. Jednou z nich je britský houslista, propagátor hudby a energický spiritus agens řady projektů Daniel Hope.

Hope se zhostil kurátorské pozice komorní řady Dvořákovy Prahy. "Pozváním ke spolupráci na komorní řadě jsem velmi poctěn a oceňuji, že mi ředitel festivalu Marek Vrabec nechal při tomto úkolu volnou ruku," říká v tiskové zprávě Daniel Hope, který tuto roli přijal jako první zahraniční osobnost v historii festivalu.

Diváci si jej mohou poslechnout mezi 6. a 19. v pětici koncertů, na kterých bude znít nejen dílo Antonína Dvořáka, ale třeba i Hopeův oblíbený Erwin Schulhoff. "Komorní řada již třetím rokem dává prostor vždy jedné zajímavé umělecké osobnosti z hudebního světa s vřelým vztahem k Antonínu Dvořákovi, aby vytvořila malý festival uvnitř festivalu, festival s osobitou atmosférou a dramaturgií, komorní řadu Dvořákovy Prahy," říká ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec

"Jsem moc rád, že po violoncellistovi Jiřím Bártovi a klavíristovi Ivo Kahánkovi mou nabídku kurátorského postu poprvé přijal zahraniční umělec, houslista Daniel Hope. Toto střídání českého a zahraničním kurátora se stává letošním rokem tradicí Dvořákovy Prahy," dodal.

Společně s ředitelem festivalu Markem Vrabcem přizvali ke spolupráci například violoncellistu a uměleckého ředitele Chamber Music Society of Lincoln Center Davida Finckela, jeho ženu, klavíristku Wu Han, houslistu Jana Mráčka, tenoristu Pavla Černocha a řadu dalších.

Daniel Hope vedle hry na housle píše knihy, natáčí dokumentární filmy či pořádá vlastní festival. V současnosti je považován za nástupce Yehudi Menuhina a šestkrát byl oceněn prestižní cenou ECHO Klassik a spolupracuje s předními orchestry a hvězdami showbusinessu.

V roce 2015 obdržel prestižní cenu European Cultural Prize for Music, jejímiž nositeli jsou také Daneil Barenboim, Placido Domingo nebo Berlínští filharmonikové.

Související

Brilantní mladý houslista Daniel Hope

VIDEO: Struny podzimu s hvězdným obsazením: Vystoupí i skvělý mladý hosulista Daniel Hope

Praha - Festival Struny podzimu vyznačující se vybraným vkusem, světovou dramaturgií a žánrově otevřenou vizí zaujímá v osmnáctém roce existence opět místo mezi špičkovými světovými hudebními festivaly. Své renomé potvrdí i letos. Mezi 23. zářím a 9. listopadem představí hvězdné interprety i odvážné projekty. Mimořádné zážitky slibuje například strhující Barbara Hannigan, jež vystoupí v trojjediné roli pěvkyně, herečky a dirigentky.

Více souvisejících

Daniel Hope Dvořákova Praha

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy