Niterná zpověď i taneční elektro slovenské kapely rozezní brněnský klub Fléda

Brno – Slovenští Billy Barman pokřtí v Brně desku, na kterou fanoušci čekali tři roky. Jedna z nejzajímavějších slovenských kapel na novém albu Dýchajúce obrazy posouvá zvuk od původního indie rocku k temnějšímu, abstraktnějšímu a elektroničtějšímu projevu. Na jejich brněnském křtu vystoupí jako předkapela Himalayan Dalai Lama.

Billy Barman vyjeli na turné k nové desce a zastaví se také v brněnském klubu Fléda. Slovenská skupina pracovala na novém albu Dýchajúce obrazy tři roky. Nové písně zrcadlí niterné zpovědi členů kapely, je na nich patrný zvukový posun od indie rock k temnějšímu a elektroničtějšímu projevu, který předznamenal už singl Mladým chýbá vojna. Na brněnském křtu však nebudou chybět i taneční skladby a pověstný energie slovenské pětice. Album vychází 18. listopadu pod značkou vydavatelství Slnko Record.

Kapela Billy Barman vznikla v roce 2008, kdy ji založil Juraj Podmanický s Jozefem Vrabelem. Jejich debutové album Noční jazdci sklidilo úspěch u posluchačů i odborné veřejnosti. Druhé album Modrý jazyk už válcovalo kluby v Česku i na Slovensku a Billy Barman si vysloužili pozici jedné z nejoblíbenějších současných slovenských kapel. Vystoupili na hudebních festivalech jako Grape nebo Pohoda a pětkrát zvítězili v různých kategoriích soutěže Radio_Head Awards Rádia FM.

Singl Mladým chýbá vojna vydaný v minulém roce vznikl jedinečným způsobem. Většina aranžmá byla vytvořena až přímo ve studiu a i nahrávání probíhalo zvláštním způsobem. Například basová kytara byla přidána až jako plně poslední nástroj. Specifický tvar písně má na svědomí part bicích, o který se postaral hostující bubeník Ivan Kormaňák. Výsledkem je nejdelší píseň, kterou zatím kapela nahrála.

„Billy Barman na svém třetím albu ukazují, že se nebojí vydávat více hudebními směry, experimentovat s aranžmá, dechovými nástroji nebo postavit celou skladbu jen na vokálech. I přesto ale stále pracují s typickou poetičností textů," přibližuje dramaturg klubu Fléda Ondřej Bača.

Celým albem se vine motiv svobody, volnosti, nezávaznosti a zároveň pocit se svobodou smysluplně naložit. Titulní skladbou a aktuálním singlem se stala píseň s příznačným názvem Sloboda. Důraznější lyričnost alba se projevila nejsilněji ve skladbách Vrkoče a Strmá voda, které zaujmou melodickou melancholií podpořenou libozvučnou slovenštinou. I přes momentální zklidnění však Billy Barman neztratili svou mladistvou nespoutanost, což dokazuje například taneční píseň Traja.

,,Na tomto albu je konečně cítit pokoj. Dýchajúce obrazy jsou velmi osobní, dlouho zaznamenané příběhy, které jsme prožili s našimi přáteli a rodinami. Podnětem pro vznik vícerých textů byli některé fráze našich kamarádů," prozrazuje o své desce zpěvák Juraj Podmanický.

Jako předkapelu si Billy Barman zvolili mladou a talentovanou skupinu Himalayan Dalai Lama, která existuje zatím necelé dva roky. Už po tak krátké době je však považována za přední české producenty elektronické hudby. Česká dvojice v létě objížděla hudební festivaly a v říjnu zvítězila v hudebně exportní soutěži Czeching 2016. To jim umožnilo nahrát desku ve studiu Českého rozhlasu, jejíž rozšířenou live verzi představí na listopadovém koncertě za doprovodu dalších muzikantů.

Koncert Billy Barman se koná 29. listopadu ve 20 hodin v brněnském klubu Fléda.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda elektronická hudba křest CD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy