Mladí Ladí Jazz. Festival tradičně podpoří začínající jazzové talenty

Praha – Festival Mladí Ladí Jazz podporuje mladé hudebníky a i letos pořádá soutěž Jazz Fruit. Soutěž je však poprvé rozdělena do dvou kategorií – zahraniční a česká. Finalisté vystoupí na koncertním večeru po boku holandského multimediální projektu Mn´JAM experiment. Přihlašování kapel končí už příští týden.

Festival Mladí Ladí Jazz pořádá i letos tradiční soutěž Jazz Fruit. Soutěž podporující mladé hudebníky je však letos poprvé rozdělena do dvou kategorií na zahraniční a české projekty. Ceny jsou vskutku lákavé.

Domácí vítěz vyhraje nahrávací hodiny ve Studiu Hostivař, kde kromě nahrávky bude pořízena i video-reportáž a nafoceny promo fotografie, či vystoupení na letošním festivalu Mladí Ladí Jazz v Českých Budějovicích jako předkapela David Helbock Tria. Z koncertu bude zároveň nahráván profesionální audio záznam, který odvysílá Český rozhlas.  Vítězný projekt bude mít také možnost vystoupit na podzim v Drážďanech v rámci Česko-německých dnů kultury.

Zahraniční vítěz může získat poukaz na nákup v obchodě kytary.cz v hodnotě 1000€ a možnost si zahrát na Mezinárodním dni jazzu s Českým rozhlasem v Paláci Akropolis. Letošní ročník udělí i druhé a třetí místo.

Podmínkou přihlášení do soutěže je maximální věk třiceti let u tří čtvrtin hráčů v projektu. Hudebníci také nesmí mít žádné komerčně distribuované album. Odbornou porotu tvoří odborníci z různých oblastí hudebního průmyslu v čele s Václavem Vraným z Českého rozhlasu Jazz. Porota vybere nejlepší jazzové uskupení během finálového večera v pražském Jazz Docku, který se koná ve středu 13. dubna.

Uzávěrka přihlášek je už 15. března. Povinnou přílohou jsou zvukové nahrávky a tři fotografie kapely v tiskové kvalitě.

Soutěž Jazz Fruit probíhá v rámci festivalu Mladí Ladí Jazz 2017. Mezinárodní jazzový festival navazuje na tradici jazzu v českém prostředí. Jeho cílem je otevřít jazzovou hudbu pro mladé publikum, a to za dostupnou cenu. Letos se koná již osmý ročník přehlídky.

Program festivalu Mladí Ladí Jazz 2017:

2.4.2017 - BigYuki (USA) – Palác Akropolis, Praha6.4.2017 - Oran Etkin trio (USA/IL) – Jazz Dock, Praha8.4.2017 - Bill Laurance (UK) – MeetFactory, Praha13.4.2017 - Finále soutěže Jazz Fruit + Mn'JAM experiment (NL) – Jazz Dock, Praha19.4.2017 - David Helbock Trio (AT) – Jazz Dock, Praha21.4.2017 - Panzerballett (DE) – MeetFactory, Praha26.4. 2017 - Max Vandervorst (BE) – Jazz Dock, Praha28.4. 2017 - Miloopa (PL) - Palác Akropolis, Praha30.4. 2017 - Mezinárodní den jazzu s Českým rozhlasem - Palác Akropolis, Praha 

Související

Molotov Jukebox

Praha oslaví Mezinárodní den jazzu open air festivalem s Molotov Jukebox nebo Calebem Kunle

Hvězdná jména ozdobí 30. dubna oslavu Mezinárodního dne jazzu na Karlově náměstí v Praze. Pořádající Festival Mladí ladí jazz opět nabídne zahraniční i domácí formace prezentující jazz v jeho nejaktuálnější podobě s přesahy do mnoha současných žánrů včetně elektroniky či world music. Hlavním tahákem největšího jazzového open air festivalu u nás je londýnská šestice Molotov Jukebox. Kapela se zkušenostmi z festivalů Glastonbury a Womad mísí romské melodie se swingem i dubstepem. Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid. Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle, směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou. 
Miroslav Vitouš

Legendární český jazzman zakončí festival Mladí Ladí Jazz

Praha – Festival Mladí ladí jazz se chýlí ke konci. Závěrečný koncert festivalu je unikátní nejen tím, že vychází na Mezinárodní den jazzu, ale také účastí jazzové legendy, basisty Miroslava Vitouše. Kromě něj na koncertě vystoupí ještě vítěz soutěže Jazz Fruit, projekt L´udové Mladistvá, a Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Více souvisejících

Festival Mladí ladí Jazz jazz koncerty festivaly soutěž

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy