Zázračný klavírista vystoupí s Janáčkovou filharmonií v Ostravě

Ostrava – Italský klavírista Alessandro Taverna je považován za nástupce legendárního Artura Benedettiho Mechelageliho. Taverna v šesti letech objevil svůj zázračný hudební talent a postupně se stal jedním z nejuznávanějších klavíristů současnosti. S Janáčkovou filharmonií vystoupí na koncertě nazvaném „Geniální Šostakovič a zázračný klavírista“.

Alessandro Taverna objevil svůj hudební talent v šesti letech, kdy zjistil, že dokáže přehrát na klavír jakoukoli melodii, kterou slyší. Třiatřicetiletý italský muzikant je považovaný za nástupce legendárního italského klavíristy Artura Benedettiho Michelageliho, mezi jehož žáky patří i významný český hudebník Ivan Moravec.

Taverna se v roce 2009 zúčastnil Mezinárodní klavírní soutěže v Leedsu, která odstartovala jeho kariéru. Od té doby vystupoval v těch nejprestižnějších koncertních síních celého světa, jako je Teatro alla Scala v Miláně, Wigmore Hall a Royal Festival Hall v Londýně, Salle Cortot v Paříži a mnoho dalších. Taverna má na svém kontě řadu nahrávek, ale věnuje se i pedagogické činnosti na Konzervatoři Lorenza Perosiho v Campobassu.

V roce 2010 se Taverna přihlásil ke studiu inženýrství na Univerzitě v Padově. Podle vlastních slov je totiž vědecky smýšlející člověk a chtěl si vyzkoušet v životě i něco jiného než hudbu. Ke studiu jej inspirovala matematická přesnost jeho oblíbeného skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Taverna vystoupí v Janáčkovou filharmonií v Ostravě, kde uvede Beethovenův klavírní koncert č. 3. Přes Beethovenovo dílo, které vznikalo v době, kdy skladatel začínal bojovat s nastupující hluchotou, může klavírista nechat vyniknout senzibilitu vlastní interpretace. Koncert však zahájí skladba Peterise Vaskse Viatore, která vypráví pířběh poutníka, který se zamiluje a v lásce se zklame.

Koncert završí první symfonie Dmitrije Šostakoviče, která byla skladatelovou absolventskou prací na konzervatoři. Dílo mělo premiéru v roce 1926 a kolosální úspěch přinesl základ pro autorovu světovou proslulost. Německý muzikolog Stuckenschmidt o Symfonii č. 1 f moll napsal: „Toto dílo, započaté v sedmnácti letech, je ve skutečnosti geniální. Takovým zvládnutím velké symfonické formy, takovým bohatstvím myšlenek a mnohostranností řeči se v tomto věku mohou prokázat jen málokteří hudebníci.“

Koncert Geniální Šostakovič a zázračný klavírista se koná 27. dubna 2017 v 19 hodin v Domě kultury města Ostravy.

Související

Více souvisejících

Janáčkova filharmonie Ostrava Alessandro Taverna (klavírista) Johann Sebastian Bach Klavír koncerty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy