Nepřehlédnutelní slovenští interpreti jedou na společné turné

Brno – Nepřehlédnutelní interpreti slovenské alternativní scény Billy Barman a Katarzia vyrazili na společné turné s názvem Veľký Čínský Tour. Série dvojkoncertů, na nichž představují své nové desky, vyvrcholí na brněnské Flédě začátkem dubna.

Billy Barman a Katarzia vyrazili na společné turné Veľký Čínský Tour, na němž tito nepřehlédnutelní slovenští interpreti představují své nové oceňované desky. Série dvojkoncertů vyvrcholí na koncertě v brněnském hudebním klubu Fléda. Fanoušci kapely Billy Barman se mohou těšit na temnější, abstraktnější a elektroničtější projev alba Dýchajúce obrazy a písničkářka Katarzia nabídne přesné beaty a experimenty s elektronikou a  rapem.

Společným jmenovatelem kapely Billy Barman a Katarzie je vydavatelství Slnko Records. Oba projekty se také sešly v nominacích na ceny Radio Head Awards 2016 při nominacích za Album roku, Singl roku a Cenu kritiků. Cenu za Album roku si nakonec odnesli Billy Barman. O společném turné se mluvilo už během loňského roku, nyní však nastal čas pro realizaci.

„Máme velkou radost, že budeme koncertovat s Katkou. Skvěle si rozumíme, fandíme si, a protože nemáme úplně identické skupiny fanoušků, doufáme, že přijde hodně lidí, kteří by se na jednom koncertě třeba nikdy nesetkali,” komentuje společné turné kytarista a skladatel Jozef Vrábel z kapely Billy Barman.

Billy Barman na svém oceněném albu Dýchajúce obrazy zkoumají různé hudební směry, experimentují s písničkovým aranžmá, dechovými nástroji a nebojí se dokonce celou skladbu postavit jen na vokálech. Jejich první singl Mladým chýba vojna ověnčený cenou Singl roku 2015 Radio Head Awards demonstroval, že indie rockové písničky jsou pro Barmany minulostí – aktuální písně mají totiž neopakovatelnou atmosféru a přináší zcela nový sound plný masivních a povznášejících dechů v kombinaci se skvělou rytmikou.

Ústředním motivem textů Billy Barman je svoboda, volnost, nevázanost a vědomá snaha se svobodou smysluplně naložit. Toto téma najdeme ve všech skladbách, titulní Slobodou počínaje a závěrečnou písní (Jej) Sloboda) konče. ,,Z tohoto alba je konečně cítit klid. Dýchajúce obrazy jsou velmi osobní, dlouho zaznamenávané příběhy, které jsme prožili s našimi přáteli a rodinami,“ komentuje novinku zpěvák Juraj Podmanický.

Billy Barman založili v roce 2008 Juraj Podmanický a Jozef Vrábel. Debutové album Noční jazdci mělo úspěch a zajistilo skupině přízeň posluchačů i odborné veřejnosti. S koncertní šňůrou k druhé desce Modrý jazyk objeli české a slovenské kluby a stali se jednu z nejúspěšnějších slovenských kapel současnosti. Kapela pravidelně vystupuje na hudebních festivalech, jako je Grape nebo Pohoda, se svojí tvorbou navíc šestkrát zvítězili v prestižní soutěži Radio Head Awards.

Zpěvačka, kytaristka, skladatelka a textařka Katarzie vydala v září minulého roku své druhé album u Slnko Records. Deska Agnostika posunula tvorbu písničkářky do nových hudebních poloh, kterými se vzdaluje od zažité představy folkové dívky s kytarou. Zpěvačka experimentuje s beaty, elektronikou a rapem.

Katarzia spolupracovala s mnoha profesionálními muzikanty z Čech i Slovenska. S některými z nich i koncertuje, což dodává jejímu intimnímu projevu zajímavou dynamiku. „S muzikanty za zády cítím, že mám nějakou oporu. Chlapci jsou vystudovaní muzikanti, kteří se věnují jazzu a vážné hudbě, takže ve volnějších místech improvizují, samozřejmě tak, aby to mělo hlavu a patu. S přibývajícími koncerty se víc a víc propojujeme,“ komentuje výraznou změnu v koncertování Katarzia v rozhovoru s Markem Dankem pro server Hudba.sk. Katarzia v různých obměnách vystupuje s muzikanty, jako jsou kytarista Vlado Mikláš, klávesista Albert Romanutti, bubeník Martin Valihora, baskytaristi Marek Minárik a Lukáš Mutňanský nebo bubeníci Oliver Lipenský a Petr Hanák.

I přes údernou muzikantskou podporu hostů zůstávají tou nejdůležitější složkou Katarziiny tvorby texty, v nichž zaznamenává buď přímočaře nebo metaforicky vlastní přítomnost popisující různá období jejího života. Zpěvačka v loňském roce nazpívala také píseň Záchranár na albu s covery Davida Kollera David Koller & Friends. Katarzia nedávno absolvovala filmovou scenáristiku a dramaturgii a rozvířila hladinu slovenské hudební scény písní Kde sa slzy berú, kterou složila pro nový slovenský film režisérky Ivety Grófové Piata loď.

Billy Barman a Katarzia vystoupí na Flédě 11. dubna 2017 ve 20 hodin.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda skuina Billy Barman Katarzia (zpěvačka) koncerty

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy