Zemřel průkopník rokenrolu Chuck Berry, hudební svět truchlí

St. Louis (USA) - Ve věku 90 let v sobotu zemřel zpěvák a kytarista Chuck Berry, průkopník rokenrolu. Držitel ceny Grammy za celoživotní přínos vystoupil i v Česku. Měl bouřlivý život, byl i ve vězení.

Chuck Berry, který se v rodném St. Louis dočkal sochy. V roce 1985 obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos a byl uveden do rock´n´rollové síně slávy. O dva roky později vydal autobiografii a od téhož roku má svou hvězdu na hollywoodském "chodníku slávy". V roce 2000 mu americká vláda udělila Cenu Kennedyho centra.

Jeho proslulá kytarová sóla měla vliv na pozdější rozvoj rockové hudby. Krátké, rychlé, po sobě následující kytarové riffy, které při hře používal, změnily do té doby platné zákonitosti hudební rytmiky. Rovněž jeho koncertní kroková variace "kachní pochod" se stala legendou, kterou napodobují kytaristé dodnes.

A jeho nejslavnější skladby - Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode, Rock And Roll Music - patří dnes k největší klasice žánru. Berry hrál i ve filmech a na hudebních turné objížděl celý svět. V Česku vystoupil v roce 1996 v Brně na jednom předvolebním mítinku a v lednu 2005 měl koncert v pražské Lucerně.

"Jsem hrozně smutný ze zprávy, že Chuck Berry odešel. Chtěl bych mu poděkovat za všechnu tu hudbu, která nás inspirovala," uvedl na twitteru Mick Jagger.

"Bůh mu žehnej," řekl kromě jiného bubeník Ringo Starr ze slavné kapely Beatles, která také hrála Berryho písničky. Památku rokenrolové ikony uctili dále například Joan Jettová, Greg Allman, Slash, Lennie Kravitz, Keith Urban či Huey Lewis. Bob Dylan nazval Berryho "Shakespearem rokenrolu".

"Jsem tak smutný, že odešel Chuck Berry - velká inspirace. Bude chybět každému, kdo miluje rokenrol," reagoval Brian Wilson z The Beach Boys. "Byl nesporným králem," vzdal čest zesnulému kytarista Guns N' Roses Slash. "Byl víc než legenda, byl zakládajícím otcem. Jeho vliv můžete slyšet v každé rokenrolové kapele mojí generace," poznamenal Rod Stewart.

"Ten člověk byl neoddělitelný od své hudby - oba byli naprosto originální a výrazně američtí. A cestou změnil naši zemi a historii populární hudby," konstatoval bývalý americký prezident Bill Clinton.

Smutek a dojetí neskrývaly ani další osobnosti. Jako jeden z prvních reagoval spisovatel Stephen King: "Zemřel Chuck Berry. To mi láme srdce, ale 90 let není špatné na rokenrol." Truchlí i astronaut Scott Kelly, herec Arnold Schwarzenegger a členové baseballového týmu z Berryho rodného města St. Louis ve státě Missouri.

Když americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal v roce 1977 do vesmíru sondy Voyager I a II, bylo na jejich palubě album, které mělo vysvětlit případným mimozemšťanům pozemskou hudbu. Obsahovalo jednu rockovou skladbu, a to Berryho Johnny B. Goode, poznamenala agentura AP.

Hudba Berryho, vycházející z blues, rockabilly i jazzu byla podobně explozívní, jako jeho vlastní život, který zahrnoval i záznamy v soudním rejstříku.

Už v roce 1944 přišel první konflikt se zákonem, kdy jej se dvěma kumpány odsoudili na deset let za ozbrojenou loupež. Ve vězení si odseděl necelé čtyři roky. V lednu 1962 jej odsoudili do vězení na tři roky za nelegální převoz čtrnáctileté dívky přes hranice, údajně s úmyslem ji pohlavně zneužít.

Odseděl si rok a půl, z vězení vyšel v roce 1963, aby zjistil, že je velmi slavný. Jeho hity totiž přebírali Beatles, Rolling Stones a další. Sám vydal na 30 profilových desek a řadu kompilací.

Chuck Berry úmrtí Hudba kultura USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy