Zlatý slavík a jedna z nejúspěšnějších slovenských kapel natočili společnou píseň

Praha - Asi před třemi lety si Karel Gott a oblíbená slovenská kapela No Name slíbili, že společně natočí píseň. Dlouho však čekali na materiál, který by byl takového spojení hoden. Dočkali se a nyní představují duet Kto dokáže.

Už jsou tomu tři roky, kdy si náš věčný Zlatý slavík Karel Gott a v Čechách nejoblíbenější slovenská kapela, No Name, slíbili, že společně natočí duet. Dlouho však nebyl k dispozici vhodný materiál, který by byl hoden ke spojení těchto umělců. Nyní se konečně fanoušci dočkali - interpreti představují píseň Kto dokáže.

Píseň napsal frontman No Name, Igor Timko, původně k příležitosti devadesátého výročí rozhlasového vysílání na Slovensku. Skladbu vnímá jako poctu všem tvořivým lidem.

„Asi tak před třemi lety jsme si řekli, že když vznikne píseň hodná spojení Gott a No Name, že to dáme dohromady. S klávesákem Zolim jsme se shodli na tom, že píseň Kto dokáže zafunguje dokonale. Tak jsme si zavolali, maestro nás pozval k sobě domů a pustili jsme mu píseň.Po jejím poslechu řekl, že v ní chce zpívat. Krásnější reakci jsme si ani nemohli přát,“ dodává k novince Timko.

Píseň Kto dokáže vznikla hned ve třech verzích - v klasické, šansonové i instrumentální. Jednotlivé party přitom vznikaly na různých místech České i Slovenské republiky.

„Zpěvy s maestrem jsme natočili v pražském studiu Ondřeje Soukupa. Sólový part Michala Žáčka vznikl ve studiu skupiny Buty v Ostravě, symfoňák jsme natočili v RTVS Bratislava. Finální mix jsme pak ukončili v Košicích. Písnička procestovala celé bývalé Česko-Slovensko. Na dnešní dobu jde o jedinečný počin, a to nejen kvůli tomu, že Karel Gott a No Name na sebe téměř tři roky ‘čekali‘, ale celý proces spolupráce funguje na džentlmenské dohodě. S maestrem fungujeme bez smlouvy a bez kontraktu. Je příjemné zjistit, že ještě stále existují lidé, pro které je slovo víc než smlouva,“ dodává Igor Timko.

No Name díky písni mohli spolupracovat s jedním ze svých idolů, a splnili si tak sen. Spolupráci si však pochvaluje i Karel Gott.

„Řekl jsem si, že toto nesmím propásnout a nechat si ujít spolupráci s No Name. Kdy jindy se mi podobná příležitost ještě naskytne,“ dodává česká legenda, která v minulém týdnu oslavila svoje osmasedmdesáté narozeniny.

Píseň doprovází i originální klip, který mapuje její vznik. Divákům se tak naskytne jedinečný pohled do zákulisí a mohou tedy alespoň zprostředkovaně vnímat atmosféru při natáčení v různých místech obou států.

Fanoušci navíc mohou píseň již brzy slyšet i naživo. Podle předběžné dohody totiž Karel Gott společně s No Name píseň představí v pražské O2 Aréně 16. prosince během velkého mejdanu Rádia Impuls.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott Skupina No Name kultura Hudba

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy