Brněnský klub Fléda zahájí sezónu s brooklynským rapperem Cakes Da Killa

Brno - Novou sezónu na Flédě otevře americký hiphoper Cakes Da Killa, který zde v září představí živou show k debutovému albu Hedoism. Charismatický zástupce nejmladší generace newyorského rapu kombinuje trap, EDM, bounce a juke s queer stylingem.

V první polovině září zahájí brněnský klub Fléda sezónu s charismatickým americkým rapperem Cakes Da Killa. Ten zde představí své debutové album Hedoism. Hiphoper z brooklynu si získal respekt díky otevřenosti vůči různým hudebním vlivům, autentickému projevu a používání četných slovních hříček. Cakes Da Killa se řadí k nejlepším textařům svého žánru, který na koncertech přináší upřímný, syrově současný a intenzivní zážitek bez playbacku.

Fléda navazuje na dramaturgii loňské úspěšné sezóny a v jedné z linií pokračuje v mapování současné hip hopové scény. Cakes Da Killa se navíc otevřeně hlásí k LGBT komunitě. Jeho životním krédem je „Buď tím, kým jsi. Život je příliš krátký na to, abys byl někým jiným”. Stejně jako Zebra Katz, kterého klub hostil loni na podzim, nevnímá Cakes Da Killa queer jako hlavní téma své tvorby. Chce být respektován především jako umělec a rapper. 

Dlouhohrající debut Hedonism (2016) je spojením mnoha světů. “To album je něco jako pytlík jelly beans různých barev a tvarů, které mě všechny určitým způsobem vystihují," řekl Cakes Da Killa pro newyorský hudební časopis The Fader v říjnu 2016. Spodní rapové linky se v něm prolínají s rnb vlivy a tanečními momenty jako vystřiženými z Pride festivalu.

„Taneční muzika je to, co mě u hudby drží. Myslím, že způsob, jakým rapuju silně vychází z rapu 90. let. Na tom jsem vyrůstal... Pro mě jsou důležité kluby, protože se nechci brát příliš vážně a myslím, že to, co dělám je hlavně zábava. Znám spoustu lidí, kteří dělají muziku, ve které řeší negativní věci. Ale pro mě, jako pro muže homosexuála je to, čemu denně čelíme, natolik negativní, že svou hudbu používám k posílení sebe sama i ostatních,” svěřil se brooklynský rapper.

Díky autenticitě svého projevu si Cakes Da Killa vydobil pozornost a podporu Red Bull Music Academy, nekonformního brooklynského festivalu černé hudby a kultury Afropunk Festival i renomovaných hudebních časopisů. Vznikl o něm i dokument Cakes Da Killa: NO HOMO, který v roce 2014 natočila režisérka Ja´Tovia Gary a získala za něj diváckou cenu na nejstarším avantgardním a experimentálním filmovém festivalu v Severní Americe Festival 2014.

Sám Cakes Da Killa vnímá jako zásadní mezník ve své kariéře vystoupení v rozhlasovém pořadu Ebro in the Morning newyorské radiové stanice HOT97, kde se mu dostalo veřejného uznání od Ebro Dardena a Paula Rossenberga.

Na hudební scéně se Cakes Da Killa, vlastním jménem Rashard Bradshaw pohybuje už od roku 2011, kdy na sebe upoutal pozornost producenta Stixxe na facebooku, kam vkládal své demo nahrávky. Jako MC z New Jersey v nich reflektoval lokální zvuky a historii, které se mísily s nepokrytými projevy homosexuality a citem pro taneční hudbu.

Před rokem 2016 měl na kontě dvě EP (I Run This Club, #IMF) a tři úspěšné, kritikou ceněné mixtapy (Easy Bake Oven Vol. 1, The Eulogy, Hunger Pangs). V nich postupně rozvíjel svůj nezaměnitelný styl skládající se z několika linií najednou. Průlomová nahrávka The Eulogy (2013) mu zajistila pověst jednoho z nejsvěžejších hiphopových hlasů, který se definitivně stal součástí širšího proudu newyorské queer hip hopové scény vedle Mikkiho Blanca, Le1f, House of Ladosha nebo Zebra Katze.

Cakes Da Killa vystoupí 13. září 2017 ve 21 hodin v brněnském klubu Fléda.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda Cakes Da Killa (rapper) kultura Hudba koncerty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy