Robot jako dirigent? Humanoid zvládne i Verdiho, zazpívá Bocelli

Pisa - Švýcarský humanoidní robot YuMi bude dnes večer v italské Pise dirigovat italské hudební těleso Lucca Philharmonic Orchestra. Tenorista Andrea Bocelli zazpívá árii La donna è mobile z opery Giuseppeho Verdiho Rigoletto, sopranistka Maria Luigia Borsiová má na repertoáru árii O mio babbino caro z opery Gianni Schicchi Giacoma Pucciniho.

Podle agentury AFP předstoupí robot před orchestr v Evropě vůbec poprvé. Robot YuMi, který vyrobila švýcarská společnost ABB, je podle pořadatelů koncertu zatím nejvěrnějším humanoidním napodobitelem lidského dirigenta. "YuMi se vyznačuje velmi vysokou úrovní plynulosti gest, neuvěřitelnou měkkostí a jemnými nuancemi ve výrazu," prohlásil ředitel Verdiho divadla v Pise Andrea Colombini.

Koncert bude vyvrcholením galavečera na závěr Mezinárodního festivalu robotiky, který v toskánském městě pořádají místní univerzita Scuola Normale a kulturní nadace ARPA, jejímž čestným předsedo je právě Bocelli.

Jediným YuMiho předchůdcem v oboru dirigování je robot ASIMI z japonské společnosti Sony, který si vyzkoušel dirigování orchestru v roce 2008. Japonský průkopník ale používal téměř výhradně jen pravou ruku, zatímco YuMi bude dirigovat obouruč.

Colombini se však neobává, že by roboti vzali práci lidským dirigentům. "Robot používá svou paži, ale duše, duch, jsou vždy lidské," poznamenal divadelní ředitel.

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti Hudba Itálie Andrea Bocelli kultura zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy