PKF – Prague Philharmonie připravuje virtuózní koncerty Paganiniho kontrabasu

Praha – Donátorská koncertní řada PKF – Prague Philharmonia vstupuje do své podzimní části. Do Prahy zavítá výjimečný umělec, sólový kontrabasista Ödön Rácz, který společně s orchestrem vystoupí během netradičního večera v Lobkowiczkém paláci.

V letošním roce vznikla donátorská koncertní řada PKF – LOBKOWICZ abonmá na podporu uměleckých aktivit orchestru PKF – Prague Philharmonia. Série nyní vstoupí do své podzimní části, pro kterou si orchestr připravil netradiční večer v Lobkowiczkém paláci.

Do Prahy totiž přijede výjimečný sólový kontrabasista a člen Vídeňské filharmonie Ödön Rácz, který společně s PKF – Prague Philharmonia představí virtuózní koncerty pro kontrabas Giovanni Bottesiniho, přezdívaného „Paganini kontrabasu“.

Ödön Rácz v roce 2016 natočil Bottesiniho Koncert č. 2 h moll pro prestižní vydavatelství Deutsche Grammpohon. Ten zahraje i na pražském koncertě společně s Mozartovou Symfonií č. 25 g moll KV 183 a první částí ze Smyčcového kvartetu A dur Antonia Rosettiho.

Koncert doplní také přednáška Petra Slouky, která odkryje spletitosti a rozsah hudebního mecenátu Josefa Františka Maxmiliána, sedmého knížete z Lobkowicz. Orchestr PKF – Prague Philharmonia povede jeho koncertní mistr Jan Fišer, který se představí rovněž jako sólista v Gran Duo Concertante Giovanni Bottesiniho.

V koncertech v rámci PKF – LOBKOWICZ abonmá se, dle slov Williama Lobkowicze, „můžeme přenést o dvě století zpět, vychutnat si vybrané skladby v interpretaci špičkového orchestru, setkat se s ostatními příznivci umění i samotnými umělci, společně si popovídat u vybraných lahůdek, a nakonec vyslechnout zajímavou přednášku kurátorů Lobkowiczkých sbírek“.

Právě z těchto myšlenek se zrodil mecenášský cyklus, u jehož počátku stál šéfdirigent PKF – Prague Philharmonia Emmanuel Villaume: „Večery v Lobkowiczkém paláci jsou pro nás příležitostí, jak nechat zazářit tolik charakteristickou virtuozitu PKF – Prague Philharmonia a sdílet ji v intimním a vzácném prostoru s těmi, kteří jsou stejně jako my fascinováni nekonečnými příběhy umění.“

Koncert PKF – LOBKOWICZ abonmá 2017 – Setkání III. - Paganini kontrabasu se uskuteční 17. října 2017 od 19.00 v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia lobkovický palác kultura Hudba

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy