Ve znamení čísla dvě. K PKF - Prague Philharmonia se vrací bývalý šéfdirigent

Praha - V rámci své 24. koncertní sezóny s podtitulem "podmanivá" chystá PKF - Prague Philharmonia koncert, který se ponese ve znamení čísla dvě. Originální kombinaci díla Ludwiga van Beethovena, Bohuslava Martinů a W. A. Mozarta nabídne pod vedením bývalého šéfdirigenta, Jakuba Hrůšy.

Bývalý šéfdirigent Jakub Hrůša se vrací k PKF - Prague Philharmonia, aby dirigoval program Orchestrální řady (A) ve Dvořákově síni Rudolfina. Koncert spojí díla Ludwiga van Beethovena, Bohuslava Martinů a W. A. Mozarta.

Z Beethovenova díla zazní skladby spojené s jedinou autorovou operou Fidelio. „Program jsem zarámoval ve shodě s dramaturgií letošní sezony PKF – Prague Philharmonia a sólovým číslem Kateřiny Kněžíkové (pozn. árie Marzelliny z 1. dějství opery Fidelio „O, wär' ich schon mit dir vereint") dvěma Beethovenovými předehrami k opeře Fidelio. První z nich zvaná Leonora III je úchvatná, ale autor se přeci jenom nakonec rozhodl ji do konečné verze svého mistrovského díla nezařadit a nahradit ji předehrou jinou, stručnější, dnes zvanou prostě Fidelio. Jejich srovnání v jednom programu bude inspirativním pendantem k historii obou děl Bohuslava Martinů,“ uvádí Jakub Hrůša v tiskové zprávě.

Posluchači  budou mít také možnost slyšet dvě díla Bohuslava Martinů pro klavírní trio a smyčcový orchestr v podání Dvořákova tria ve složení Ivo Kahánek (klavír), Jan Fišer (housle) a Tomáš Jamník (violoncello). Obě díla vznikla ve stejném roce za zajímavých pohnutek.

„První skladbu napsal Martinů v tomtéž roce jako druhou, když mu byl dříve komponovaný Koncert zaslán vydavatelstvím Schott zpět k přepracování. Martinů skladbu odložil a napsal zcela nové dílo – Concertino, které již bylo přijato bez výhrad. Bude nesmírně zajímavé porovnat v jednom večeru dvě skladby komponované ve stejném roce se stejným záměrem a zamyslet se nad popudy skladatele k přetvoření téhož konceptu v tak krátké době. Mělo nakladatelství pravdu?“

Večer doplní slavná Mozartova koncertní árie Bella mia fiamma, addio, kterou skladatel napsal po úspěšné pražské premiéře Donna Giovanniho pro manželku svého hostitele, zpěvačku Josefinu Duškovou.

Večer se tedy ponese ve znamení čísla dvě - dvě předehry, dva koncerty pro klavírní trio a smyčce a dvě sopránové árie. Koncert se navíc koná v neděli 22. října ve Dvořákově síni Rudolfina.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia Wolfgang Amadeus Mozart Bohuslav Martinů koncerty Hudba

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy