Zemřel zpěvák a herec Karel Štědrý. Nezkazil žádnou legraci, vzpomínají kolegové

Praha - Dnes zemřel zpěvák Karel Štědrý, bylo mu 80 let. Proslavil ho mimo jiné duet Mám malý stan. Působil i jako herec a po roce 1989 podnikal. Na sklonku života se potýkal s Alzheimerovou chorobou.

Zpěvákova neteř Ivana Štědrá ČTK řekla, že zpěvák zemřel po dlouhé nemoci v jedné pražské nemocnici, kde s ním byla do posledních chvil jeho rodina.

Štědrý patřil k hlavním představitelům slavné éry české populární hudby 60. let. Působil v Redutě, Semaforu či Rokoku a jeho kariéru lemovalo množství úspěšných písní a hereckých rolí. Mimo jiné má na kontě slavný duet s Waldemarem Matuškou Mám malý stan, známé jsou i jeho hity Písmena nebo Magdaléna. Jako herec se objevil ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Ta naše písnička česká či Noc na Karlštejně.

Štědrý vystudoval železniční stavitelství, toto povolání však nikdy nevykonával. V roce 1959 spoluzakládal divadlo Semafor, kde byl ve stálém angažmá do roku 1962. Poté se na nějakou dobu stalo jeho domovskou scénou divadlo Rokoko. Na počátku 70. let byl zpěvák ale "odejit" z divadla Rokoko a následně vystřídal několik tanečních orchestrů, v roce 1974 pak zakotvil jako zpěvák a konferenciér orchestru Karla Vlacha.

V televizi v 80. letech moderoval pořad Diskotéka pro starší a pokročilé. Po roce 1989 se pustil i do podnikání. V Česku zaváděl nápojové automaty.

Své životní krédo Karel Štědrý převzal od Vlacha, který tvrdil, že narozeniny jsou vlastně zatraceniny. "Přeci si nesednu s dědkama na lavičku, abychom si říkali, kde nás bolí a píchá. A pak mám na paměti geniální větu konferenciéra Antona Máhrika. Ten tvrdil, že mladý je ten, kdo má v sedmdesáti plány, a starý je ten, kdo má ve třiceti splněno. A toho se držím," řekl Štědrý před lety ČTK.

Podle hudebního publicisty Miloše Skalky bude na Karla Štědrého určitě každý vzpomínat jen v dobrém. "Byl to charismatický zpěvák, člověk, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Byl to i sportovec, dlouho se aktivně věnoval tenisu. Byl samoukem, když vystudoval na železničního inženýra, ale jeho kariéra byla od počátku křtěná divadlem Semafor. Dostal semaforské geny, měl štěstí na písničky a byl i zapáleným sběratelem starých filmů," řekl Skalka ČTK.

Kapelník Václav Hybš znal Karla Štědrého už od konce 50. let, kdy vystupoval s Pastel Triem v Alhambře. "Měl ježka na hlavě, by to hubený vytáhlý kluk. Jednou, a to mnohem později, jsme spolu byli v lázních v Třeboni, chodili s hůlkami a kecali spolu o životě. Byli jsme kamarádi, věděl jsem, že byl hodně vázaný na svou rodinu. Pro mě je to velice smutná zpráva, když jsem se dozvěděl, že odešel za svým bratrem Ivanem, hudebním dramaturgem," dodal Hybš.

Štědrého nenadálé úmrtí zaskočilo jeho kolegyni Yvettu Simonovou. "Dělala jsem s ním desítky let, byl to vynikající člověk, zpěvák, moderátor i manažer. Kdykoliv jsem něco potřebovala, volala jsem Karlovi - a on všechno vyřešil," řekla.

Se Štědrým se na podiích potkávala i Helena Vondráčková. "Před pár lety jsme byli společně s Kájou Štědrým a Karlem Gottem na turné v Austrálii a moc ráda na to vzpomínám. Stejně tak na velkou filmotéku, kterou měl doma. Celá parta jsme k němu chodili na filmy a dokumenty. Kája byl člověk, který měl rád život, byla s ním velká legrace," sdělila ČTK Vondráčková prostřednictvím svého manažera Luboše Procházky.Pohřeb Karla Štědrého se bude konat ve středu 15. listopadu 2017 ve strašnickém krematoriu.

Související

Více souvisejících

Karel Štědrý (zpěvák) úmrtí Hudba Divadlo Semafor kultura Helena Vondráčková

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy