Zemřel Wabi Daněk, legenda folkové scény

Praha - Po dlouhé nemoci dnes ve věku 70 let zemřel Wabi Daněk, folkový písničkář, autor a původní interpret neoficiální trampské hymny Rosa na kolejích. ČTK o tom informovala rodina zemřelého. Více informací rodina sdělovat nebude.

Wabi Daněk delší dobu bojoval se zdravotními problémy. V létě byl nucen kvůli zhoršujícímu se stavu zrušit všechny své koncerty. Mimo jiné odvolal své vystoupení na festivalu Benátská!. "Chodil jsem za ním a poslední dny na tom byl opravdu špatně," řekl ČTK Daňkův spoluhráč z projektu Ďáblovo stádo David Landštof.

Wabi Daněk oslavil sedmdesátiny letos 30. ledna. Zlínský rodák je pro mnohé ikonou českého trampského hnutí. Kromě "Rosy" kytaristu a skladatele Daňka proslavily desítky dalších písní, například Píseň, co mně učil listopad, Nevadí, Fram či Hudsonské šífy. Je držitelem tří autorských a dvou interpretačních Port z kdysi velmi populární soutěže trampské a folkové písně. Za zásluhy o rozvoj žánru získal v roce 1979 Zlatou Portu. Na kontě má více než 150 písní. Až do roku 1983, kdy odešel "na volnou nohu", pracoval jako řidič sanitky.

Alba Rosa na kolejích, které vyšlo v roce 1984, se v polovině 80. let prodalo čtvrt milionu kusů. Jeho poslednímu počiny jsou desky Wabi a Ďáblovo stádo z roku 2012 a Wabi a Ďáblovo stádo - Příběhy písní z roku 2014, na které spolu s kapelou Ďáblovo stádo a s hostujícími Jarkem Nohavicou a Radůzou oživili staré tradicionály.

Daněk hrál mimo jiné i pro krajany v Austrálii, v USA a Kanadě a v roce 2012 na pražském koncertě americké legendy country hudby Krise Kristoffersona, ke kterému ho mnozí příznivci přirovnávají.

Související

Více souvisejících

Wabi Daněk úmrtí

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Praha, ilustrační foto

V Praze žijí statisíce cizinců. Za pár let jich bude milion, ukazuje analýza

Počet cizinců v Praze dlouhodobě roste a podle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) by mohl do roku 2050 dosáhnout téměř milionu. I když jsou Češi k příchodu dalších cizinců spíše zdrženliví, vedení města uvedlo, že Praha je na tento nárůst dobře připravena. Magistrát zdůraznil, že cizinci jsou pro město klíčovou pracovní silou.

před 31 minutami

Ukrajinská armáda střeží své území (březen 2022).

Ukrajinští vojáci mohou mít děti i po smrti. Desetina těžkých zranění na frontě způsobí neplodnost

Ukrajinský parlament i přes některé kontroverze zvládl zajistit, aby mohli mít ukrajinští vojáci děti i v případě smrti nebo neplodnosti v důsledku zranění. Až desetina těžkých zranění na frontách ukrajinsko-ruské války totiž vede k neplodnosti. Nyní mohou vojáci uchovat svůj genetický materiál až po tři roky s tím, že je oplodnění možné i po jejich smrti. 

před 55 minutami

Bitva o Normandii - pohled na Omaha Beach a vyloďovací dok.

Před 80 lety začala Operace Overlord. Spojenci se během Dne D vylodili v Normandii

Vylodění spojeneckých vojsk v Normandii bylo jednou z nejdůležitějších událostí druhé světové války. Před 80 lety, 6. června 1944, došlo k otevření hlavní část západní fronty a na pláži Omaha a dalších přidružených místech se vylodilo přes 150 tisíc spojeneckých vojáků. Tento den vstoupil do historie jako Den D, den, při kterém zemřelo na 20 tisíc vojáků na obou stranách konfliktu.

před 1 hodinou

Sídlo Světové zdravotnické organizace

Na ptačí chřipku zemřel první člověk, oznámila WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Jde o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka, uvedla tisková agentura AFP.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

Odpouštím a varuji, říká Robert Fico ve svém prvním videu po útoku.

Fico je zpátky v plné síle a nastavuje kurz. Zklamání, říká Šimečka. Jsme tam, kde jsme byli před atentátem, přidal se Korčok

Podle předsedy opoziční strany PS Michala Šimečky bylo první vystoupení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentátu politickým zklamáním. Šimečka tvrdí, že Fico ve své politice nezměnil nic a že se zdá, že odmítl směřovat k sociálnímu usmíření. Toto prohlášení učinil jako reakci na premiérovo středeční vyjádření na sociálních sítích. Uvedly slovenské tiskové agentury.

včera

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Jak zastavit válku v Pásmu Gazy? EU odstartovala jednání

Šéf diplomacie EU Josep Borrell oznámil v úterý, že oficiálně pozval vysoké diplomatické představitele Izraele k jednání o jejich vzájemných vztazích. Informaci přinesla agentura AFP s odkazem na Borrellovo vyjádření na sociální síti X.

včera

včera

Senioři, ilustrační fotografie.

V ČR bude kolem roku 2050 více seniorů, než se myslelo. Reforma je podle Jurečky nutná

Seniorů bude v polovině 21. století asi o 200 tisíc více, než se předpokládalo před pěti lety. Počet by mohl překročit 3,3 milionu lidí, v takovém případě by byl o milion vyšší než nyní. Vyplývá to z nové zprávy o stavu důchodového systému, kterou představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je podle něj zřejmé, že penzijní reforma je nutná. 

včera

Vláda Petra Fialy

Vláda chce pomoci perzekvovaným k důstojným důchodům a přilákat nové kvalifikované zaměstnance z ciziny

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na středečním jednání odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

včera

včera

včera

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu na svou osobu.

Fico prolomil mlčení a promluvil poprvé od květnového atentátu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve středu poprvé promluvil k občanům od chvíle, co se v květnu stal obětí atentátu po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Neváhal také kritizovat opozici. 

včera

Aktualizováno včera

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie v Brně dopadla podezřelého

Policie ve středu odpoledne dopadla v Brně muže, který je podezřelý z úterní vraždy ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Do pátrání po hledané osobě se od včerejšího večera zapojily desítky policistů.

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

včera

včera

včera

Ficovy komplikace pominuly, tvrdí Kaliňák. K návratu do funkce neřekl nic

Zdravotní stav postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) se nadále zlepšuje. Podle místopředsedy vlády a politikova stranického kolegy Roberta Kaliňáka pominula většina závažných komplikací. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy