Francie se bombasticky loučila s Johnnym Hallydayem. Macron nesměl řečnit v kostele

Paříž - Se zesnulým francouzským rockerem a hercem Johnnym Hallydayem se dnes přišly rozloučit desítky tisíc lidí. Nebývale pompézní pohřební průvod vyjel z pařížského předměstí poblíž Versailles.

Průvod zamířil směrem k pařížskému Vítěznému oblouku a přes bulvár Champs-Elysées jede k chrámu La Madeleine, kde se konal církevní obřad a "velkolepé lidové rozloučení" s "velikánem francouzské kultury", který však byl v cizině často neznámý, jak poznamenala agentura AFP.

Fanoušci zpěváka doprovázeli pohřební průvod výkřiky "Johnny! Johnny!". Mnozí s nich se oblékli v nablýskaném a rebelském stylu, jímž se Hallyday proslavil. Průvod doprovází také stovky motocyklistů, kteří si tak připomínají zpěvákovu vášeň pro motocykly a jeho motorkářský styl s koženými bundami a četným tetováním.

Na Eiffelově věži od pátku svítí nápis "Děkujeme, Johnny" (Merci Johnny). Francouzská televize a rozhlas vysílají od smrti zpěváka zvláštní programy s jeho nejznámějšími písněmi a záznamy jeho přátel, kteří mu vzdávají hold.

Pohřebního ceremoniálu se mimo jiné zúčastnili i bývalí prezidenti François Hollande a Nicolas Sarkozy, premiér Edouard Philippe a pařížská starostka Anne Hidalgová. Smuteční řeč pronesli také herci Marion Cotillardová, Line Renaudová a Jean Reno nebo zpěvák Patrick Bruel. Vedle vdovy po Hallydayovi, Laeticii, a jeho čtyř dětí, na ceremonii přišly i jeho někdejší manželky, zpěvačka Sylvie Vartanová a herečka Nathalie Bayeová. Na poslední rozloučení s Hallydayem dorazili také jeho nejbližší přátelé jako další veterán francouzského rocku Eddy Mitchell a filmaři Jean Dujardin či Guillaume Canet.

Jako prvý se v kostele chopil slova spisovatel Philippe Labro, aby vykreslil zpěvákův portrét. "Johnny zůstal stejný, sláva s ním nehnula," prohlásil. "Nikdy jsem nepotkal Francouze, který by nebyl s to citovat z několika Hallydayových písní," prohlásil premiér Edouard Philippe. Zpěvák podle něj pomáhal tvořit francouzskou identitu během téměř 60 let své dráhy, během kterých také prodal více než 100 milionů desek.

"Tato prosincová sobota je smutná, ale musíte tu být pro Johnnyho, protože Johnny byl tady pro vás... Johnny Hallyday byl součástí nás všech, byl součástí Francie!" řekl ve smutečním projevu před chrámem francouzský prezident Emmanuel Macron.

Původně měl uctít zpěvákovu památku přímo v kostele, aby však zachoval sekulární charakter ceremonie, od toho nakonec upustil. Právě na dnešek připadá výročí přijetí zákona z roku 1905 o oddělení církve od státu, napsal sever Paris Match.

Související

Johnny Hallyday

Na posmrtné album rockera Hallydaye se ve Francii čekaly fronty

Stovky fanoušků čekaly v noci na dnešek před francouzskými hudebními obchody na posmrtné album rockera Johnnyho Hallydaye. Ikona francouzské hudby, která strávila na výsluní bezmála 60 let, loni v prosinci ve věku 74 let podlehla rakovině plic. Nové album s názvem Mon pays c'est l'amour (Má zem je láska) se začalo prodávat dnes o půlnoci.

Více souvisejících

Johnny Hallyday Paříž Francie kultura Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy