PKF - Prague Philharmonia uvede světovou premiéru skladby pro vibrafon

Praha - PKF - Prague Philharmonia chystá světovou premiéru skladby pro vibrafon českého skladatele Ondřeje Štochla. V rámci koncertu se také českému publiku vůbec poprvé představí americká mezzosopranistka Angela Brower.

Pražské publikum šestého abonentního koncertu orchestru PKF - Prague Philarmonia bude mít příležitost zažít světovou premiéru skaldby JIN - nostalgie a naděje pro vibrafon a orchestr ve střech skupinách (2017) českého skladatele Ondřeje Štochla. Sólového partu se ujme Martin Opršál, jeden ze zakládajících členů souboru DAMA DAMA, který premiéroval komorní verzi z roku 2016.

V rámci tohoto večera se také českým posluchačům poprvé představí vynikající americká mezzosopranistka Angela Brower. To vše se odehraje pod dirigentským vedením Illyiche Rivase, držitele Bruno Walter Conducting Prize a Prix Julius Baer, která se uděluje mimořádným talentům.

Na koncertě uslyšíte zdánlivě nespojitelné skladby Clauda Debussyho, Luciana Beria, Ondřeje Štochla a Ludwiga van Beethovena. Záznam koncertu pořídí Český rozhlas Vltava.

„Do původní komorní verze jsem zasáhl poměrně výrazně. Některé plochy jsem se rozhodl rozšířit. Kromě většího obsazení hraje nově roli i rozestavění hráčů do tří skupin. Všechny jsou sice na pódiu, ale jejich interakce i tak umožňují responsoriální pojetí zvuku. Tok energií by tak měl být zvýrazněn novou dimenzí, což doufám povede k většímu účinku celé kompozice. Skladba je otiskem několika konkrétních lidí, kteří jsou v mém životě nezastupitelní. Těch, kteří dovedou a chtějí dohlédnout i do takových zákoutí lidské duše, která mnohým zůstávají utajena. Jsou spíše nenápadní, ale extrémně vnímaví. Umí vlídně přijmout a povzbudit, mají na to sílu i ochotu. Říkám jim „andělé JIN“. Andělé pochopení, přijetí, rezonance, sdílení,“ říká o skladbě JIN její autor.

„Vystoupení s tímhle skvělým orchestrem beru doslova jako kompliment,“ příznává Angela Brower, rodačka z Arizony, která má za sebou debuty v Královské opeře Covent Garden v Londýně, Bavorské státní opeře v Mnichově, Sanfranciské opeře nebo na Salcburském festivalu. V letech 2011 až 2016 byla sólistkou Bavorské státní opery a v letech 2013 a 2015 se podílela na nahrávkách oper Cosi fan tutte a Figarova svatba pro vydavatelství Deutsche Grammophon. Je držitelkou Ceny Operního festivalu v Mnichově 2009. V Praze debutuje v písních Luciana Beria Folk Songs.

„Folk Songs Luciana Beria znám dobře a mám je ráda. Vždyť první dvě písně na počátku jsou americké: Black Is the Color a I Wonder as I Wander. Napsal je původně lidový zpěvák a skladatel z Kentucky John Jacob Niles. Ale těší mě, že s Beriou se mohu zastavit i v dalších zemích světa: ve Francii, na Sicílii či Sardinii, v Ázerbájdžánu… Společně s PKF – Prague Philharmonia provedeme tuhle nádhernou hudbu, kterou mám moc ráda. Musím však poznamenat, že se cítím být poctěna pozváním vystoupit v Praze s tímhle skvělým orchestrem. Doslova to beru jako kompliment,“ řekla pěvkyně v rozhovoru pro časopis Umění a medicína.

Koncert se koná 4. února 2018 v 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia kultura koncerty Hudba Rudolfinum Praha

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy