PKF - Prague Philharmonia nabízí nový vzdělávací program pro děti

Praha - PKF - Prague Philharmonia zařazuje do své nabídky edukačních programů nový formát. Ten je určen pro děti a studenty od deseti let a probíhá formou hodinového setkání, které je zakomponováno do zkouškového plánu orchestru.

Novinkou v nabídce edukačních projektů PKF - Prague Philharmonia je nový formát výchovného koncertu pro školy určený pro děti od deseti let. Bude probíhat formou asi hodinového setkání, které je zakomponováno do zkouškového plánu orchestru a bude rozděleno na tři části.

V první části výchovného koncertu budou děti besedovat o tom, co uslyší. Jednoduchou formou se také seznámí s podobou prvních stran partitury skladby, a budou tak moci porovnat grafický záznam se zvukovou stopou. Ve druhé části děti "poputují" do orchestru v malých skupinkách a seznámí se nejen s hráči, ale především s vybranými nástroji, které prozkoumávají nejen po konstrukční stránce, ale mohou si na ně i zahrát.

Ve třetí části usedají přímo do orchestru mezi hudebníky, aby si v další půlhodině vyzkoušely vnímání zvuku z pozice orchestrálního hráče a mohly autenticky pozorovat práci dirigenta a jeho komunikaci s orchestrem. Po každém setkání mají děti možnost zeptat se na vše, co je během zkoušky napadlo. Kapacita jednoho setkání je 20-25 studentů, což zaručuje osobnější kontakt s dětmi, umožňuje jejich aktivní zapojení do projektu a umocňuje jejich prožitek.

Orchestr má za sebou první setkání, které proběhlo 1. února. S PKF - Prague Philharmonia se ten den setkali studenti gymnázia PORG, kteří tak měli možnost seznámit se s hudebním skladatelem Ondřejem Štochlem. Martin Opršál žáky seznámil s konstrukcí a zvukovými možnostmi vibrafonu a poté studenti zažili vůbec první zkoušku na chystanou světovou premiéru skladby JIN - nostalgie a naděje pod taktovkou Ilyiche Rivase.

Jako bonus dostaly děti možnost zúčastnit se se svými rodiči světové premiéry v neděli 4. února ve Dvořákově síni Rudolfina za zvýhodněné vstupné. Měli tak jedinečnou příležitost posoudit vývoj nastudování od prvních momentů, až po výsledné koncertní provedení.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia kultura Hudba děti

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy