V Brně poprvé vystoupil Bob Dylan, začal oscarovou filmovou písní

Brno - V Brně dnes poprvé vystoupil americký zpěvák Bob Dylan. Koncert začal oscarovou filmovou písní Things Have Changed. Její text je monologem "dobře oblečeného muže, který čeká na poslední vlak" a v refrénu zpívá o tom, že lidé šílí, doba je divná a všechno se změnilo. Pak Dylan v černém obleku a bílém klobouku střídal své písně staré až 55 let s těmi, které natočil v posledních letech.

Pořadatelé pro koncert jednoho z nejvlivnějších umělců současnosti a držitele Nobelovy i Pulitzerovy ceny vybrali halu Vodova. Větší Rondo nepřipadalo v úvahu kvůli riziku termínové kolize s hokejovým play off. Během pár dní byl koncert vyprodaný. Dylan na svém "nekonečném turné" přijel do Brna ze Salcburku, pokračuje do Vídně a Lipska.

Dylan (67) je v obecném povědomí stále spjatý hlavně s kytarou a foukací harmonikou, dnes ale hrál na klavír, který je v posledních letech jeho hlavním nástrojem. Mezi skladbami nemluvil.

Z počátků Dylanovy dráhy zazněla hned v úvodních minutách koncertu třeba skladba Don't Think Twice, It's All Right datovaná rokem 1963 nebo titulní píseň alba Highway 61 Revisited z roku 1965. Zatím poslední autorské Dylanovo album Tempest z roku 2012 dostalo prostor ve skladbách jako Duquesne Whistle, Pay in Blood nebo Early Roman Kings. Publikum je aplaudovalo stejně jako staré hity.

V posledních letech Dylan nahrával hlavně písně z repertoáru Franka Sinatry a další melodie "velkého amerického zpěvníku", což se projevilo na albech Fallen Angels a Triplicate - a v menší míře také při dnešním koncertu, třeba v podobě skladby Melancholy Mood.

Dylan už českému publiku zahrál opakovaně v Praze, jednou vystoupil i v Ostravě. Za návštěvu ale podle pořadatelů stojí každý další jeho koncert. "Největších hitů" má tolik, že by vydržely na několik večerů. V roce 2014 Dylan do pražské 02 arény přilákal 6000 lidí, všechna místa byla k sezení. Kapacita haly Vodova je nižší.

Dylan má za sebou více než pětapadesátiletou kariéru, napsal přes 500 písní, z nichž mnohé se dočkaly nespočtu coververzí. Je rovněž uznávaným literátem, získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách maluje. Je také prvním písničkářem, který dostal Nobelovu cenu za literaturu. Švédská akademie ho vyznamenala za originální přínos k velké tradici amerického písničkářství.

Související

Bob Dylan

Bob Dylan je nejstarším umělcem v čele britského žebříčku, nové album trhá rekordy

Americký folkrockový písničkář Bob Dylan je v 79 letech nejstarším umělcem, který se kdy dostal s deskou obsahující zcela nové písně do čela britského žebříčku alb. Potvrzuje se tak, že kritiky opěvované Dylanovo 39. album Rough And Rowdy Ways je i mezi posluchači velmi oblíbené. Na paty přitom legendě ověnčené Nobelovou cenou za literaturu či deseti Grammy šlape jiný veterán žánru. Čtyřiasedmdesátiletý Kanaďan Neil Young je v žebříčku druhý s akustickým albem Homegrown.
Bob Dylan

Bob Dylan vydal nové album Rough And Rowdy Ways, od recenzentů sklízí ovace

S převážně nadšenými kritikami se setkalo nejnovější album Boba Dylana Rough And Rowdy Ways, které je jeho první deskou s původními písněmi po osmi letech. Většina recenzentů dává albu, které vychází dnes, plný počet pěti hvězdiček a zdůrazňuje "tvůrčí vitalitu" 79letého nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Více souvisejících

Bob Dylan Hudba Brno kultura

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy