Dua Lipa a její mega úspěch? Za pouhé tři roky ji znal celý svět

Dua Lipa, dvacetidvouletá zpěvačka albánského původu, je na britských ostrovech velkou senzací. To dokazuje její letošní vítězství prestižní hudební ceny Brit Awards. Tři roky ji stačily k tomu, aby o ní psal celý svět a krátká doba k tomu, aby změnila pravidla popu. Poslouchají ji jak příznivci popu, tak i posluchači alternativních žánrů. Proto se v tomto článku zaměříme na tuto mladou zpěvačku, která boří představu o tom, co je to současná populární hudba.

Budoucí britská hvězda se narodila v Londýně roku 1995 kosovským Albáncům, kteří v devadesátých letech opustili Prištinu. V Kosovu její otec studoval stomatologii a matka právo. Let do Anglie hodil minulost za hlavu, nějakou dobu si rodiče museli vydělávat jako číšníci v kavárnách a barech. Po večerech otec absolvoval obchodní kurzy a matka se rekvalifikovala v cestovním ruchu. Dua k tomu dodává: „Když jsem chodila do školy, chodili do školy i oni.“

V 11 letech se Lipa dozvěděla velkou novinu. Její otec Dukagjin absolvoval studium a dostal pracovní nabídku v hlavním městě Kosova v Prištině. Lipa byla na konci základní školy, kdy většina jejích přátel šla na nové školy. Ona mířila do Kosova. Nejdříve byla nadšená, pak se dostala do školy a zjistila, že všichni jsou napřed. Albánštinou uměla jenom mluvit, nedokázala v ní číst a psát.

Naštěstí Priština pro ni byla místem, kde si oblíbila americký hip-hop a navštívila první koncerty muzikantů jako Snoop Dogg a Method Man. Její láska k rapu a popu vedla k rozhodnutí zkombinovat tyto dva vlivy dohromady a přijít se zpívajícím rapem. Někde tam uvnitř věděla, že umí zpívat. Toužila po hodinách zpěvu, zároveň i po Londýně, proto se ve 14 rozhodla přemluvit rodiče, aby se mohla vrátit. Lipa říká: „Přišla jsem s "trikem“, jak prodat myšlenku rodičům. Řekla jsem, že mým hlavním cílem je chodit na dobrou britskou univerzitu. Aby to bylo možné, budu muset zlepšit hodnocení v testu GCSE a úroveň angličtiny."

Zpátky v Londýně se o Lipu starali kamarádi rodičů. O víkendech navštěvovala prestižní pěveckou školu Sylvia Young Theatre School a také začala nahrávat na YouTube a hudební portál SoundCloud. Aby se více zviditelnila jako zpěvačka, založila si blog o módě zvaný „Dua Daily“, ten udržovala důkladně až do konce svého dospívání. Na blogu je možné vidět, jak Dua zkoušela modeling nebo třeba herectví (objevila se v reklamě na X Factor – pozn. autora). Pokoušela se vytvářet sítě lidí na internetu, které směřovala k tomu, aby klikli na odkazy jejích hudebních ukázek.

Naléhání zabralo, ozval se jí Ben Mawson (manažer zpěvačky Lany Del Rey – pozn. autora), který si vzal Lipu pod svá křídla a započalo dlouhé, intenzivní nahrávání ve studiu. Mezitím musela Dua pracovat všude. Od obchodů až po vyhazovačku v nočním klubu. Nad ránem chodila spát, aby se odpočatá vrátila do studia. Tato synergie hudby s anarchistickým stylem života se promítla i do psaní textů. Ve studiu dlouho očekávali slyšet něco, co by je zrušovalo. Tento moment nastal, kdy Lipa zkombinovala náladový rap s chytlavým zpěvem, tak vznikla skladba „New Love“, publikovaná v srpnu 2015. S přibývajícími skladbami rostla i její sláva. V lednu 2016 se vydala na své první turné po Británii a Evropě.

Do americké hitparády se dostala až v srpnu 2016 se singlem „Blow Your Mind“. Největší zlom její kariéry nastal v momentě, kdy v červnu 2017 vydala své debutové album „Dua Lipa“. Pak už se sláva jen nabalovala. Úspěch debutového alba ztvrdilo pět nominací v prestižní hudební ceně Brit Awards 2018. Vyhrála v kategorii nejlepší ženská sólistka a britský průlomový akt roku. Momentálně Lipa pracuje na svém druhém albu.

Související

Koncert, ilustrační foto

Brit Awards má nové vítěze: Hlavní ceny dostali Dua Lipa a rapper Stormzy

Londýn - Zpěváci Dua Lipaová a Stormzy se ve středu večer stali hlavními vítězi hudebních cen Brit Awards, jež jsou britskou obdobou amerických cen Grammy. Nejlepší zahraniční skupinou je rocková formace Foo Fighters ze Spojených států. Nejlepší zahraničí sólovou zpěvačkou byla vyhlášena novozélandská zpěvačka Lorde, v mužské kategorii pak Američan Kendrick Lamar.

Více souvisejících

zpěvačka Dua Lipa Brit Awards Priština, Kosovo

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy