Metronome Festival letos nabídne něco nečekaného

Hudbu světových hvězd, netradiční vystoupení českých kapel a špičkové služby i komfort pro návštěvníky - to vše se rovná Metronome Festival Prague, který proběhne již tento víkend 22.-23. června 2018 tradičně na pražském Výstavišti. Návštěvníci se mohou těšit na The Chemical Brothers, Massive Attack, Tom Odell, David Byrne, Sexy Dancers nebo Tata Bojs.

Předposlední červnový víkend zazáří v Praze světové hvězdy. Pomyslné "rande" je domluveno  na pražském Výstavišti a to na Metronome festivalu. Již třetí ročník totiž letos nabídne vystoupení Massive Attack, písničkáře Toma Odella nebo frontmana slavných Talking Heads Davida Byrnea. Kromě světových hvězd nabídne festival ale také unikátní vystoupení tuzemských interpretů.

Festival začíná již v pátek odpoledne a otevírat ho bude netradiční dvojice moderátorů – Marek Taclík a Tonya Graves. Festival nabídne čtyři stages a největší doprovodný program, jaký na festivalech vůbec známe a dokážeme si představit!

V centru odpočinkové zóny bude stát Pendulum Tent, kde se každý večer odehrají vrcholy doprovodného programu. V pátek večer to bude site-specific představení hraničící s performance "Kvílení 2.18", které je uměleckým zpracováním slavného Ginsbergova textu s hudebním podkresem. V sobotu vystoupí soubor Divadla ZASETO s představením Shoes Jana Krause, které originálně paroduje populární talk-show. Sobotní večer pak bude patřit stand-up komikům Tigranu Hovakimyanovi, Danielu Ferencovi a Nikolu Džokićovi. Poté přijde na řadu taneční vystoupení Badd Fyah představující karibské hudební žánry dancehall a soca.

Základem je ale samozřejmě hudební program. Ve dvou dnech se na největší Metronome Stage představí, jak už bylo zmíněno,  nejočekávanější zahraniční interpreti obou večerů: Massive Attack, kultovní The Chemical Brothers či Toma Odella. Dále se návštěvníci mohou těšit na ČT Park Stage s Johnem Calem z The Velvet Underground, Davidem Byrnem z Talking Heads.

Zcela speciální je ovšem program českých umělců. Na Metronome festivalu uvidíte totiž  něco, co už nikdy nikde! Návrat po dvaceti letech na scénu čeká skupinu Sexy Dancers v čele s Danem Bártou, Darou Rolins a Romanem Holým. Ti na konci minulého roku oznámili comebackové turné. Dopředu avizovali tři koncerty a prvním z nich je právě Metronome.  Dalším pokladem festivalu bude skupina Tata bojs, s kterou jsme před nedávnem přinesli rozhovor.

Tato skvělá česká kapela slaví své třicáté narozeniny a Metronome Festival je skvělou příležitostí, jak je oslavit a navíc  se speciálně připraveným programem. Oslava proběhne v pátek na Moon Stage, která bude celý den v režii Tata Bojs. Výtvarník a frontman kapely Milan Cais připravil výtvarné řešení celé scény, kde se kromě Tata Bojs představí také Midi Lidi, Zrní, Umakart nebo bubeník Blur Dave Rowntree se svým DJ setem.

Až do rána bude navíc speciální diskotéka. Milan Cais prozradil detaily z jejich připravevovaného vystoupení a ze scény, kterou pro tuto speciální přílžitost vytvořil: "Scéna bude nestandardně osově nesouměrná. LEDková plocha se v pravé části jakoby rozpadá v několika plánech. Inspirací pro mne byla představa tahu štětce namočeného do barvy, kde barva postupně mizí. Kromě projekcí k písním bude LED stěna sloužit i jako platforma pro vizualizaci jakéhosi obřího ekvalizéru. Nad hlavami diváků instalujeme decibelmetr, a ten se bude v reálném čase vizualizovat na scéně. Diváci budou mít možnost svým křikem v určitých momentech koncertu ovlivňovat playlist. Dáme jim vždy vybrat mezi dvěma písničkami. Na pódiu se s námi objeví všichni naši původní kytaristé i frontmani kapel, které jsme na Moon Stage pozvali. "

Festival Metronome ale chystá i další novinku. Svým návštěvníkům totiž poprvé představí cashless technologii umožněnou použitím RFID čipů na vstupenkových náramcích. Ty návštěvníkům nejen umožní vstup do festivalových prostor, ale zároveň budou fungovat i jako peněženka. Lidé tak budou moci nechat hotovost doma. Přímo na festivalu jim poslouží pouze k tomu, aby si ji na určených dobíjecích stanicích nahráli na náramky.

Již avízované "rande" světových a domácích hvězd jen čeká, kdo jej doprovodí a doprovod to bude opravdu nej. Festival je téměř vyprodán! 

Související

Skupina Editors

Britské kytarové zázraky Editors a White Lies rozezní Metronome Prague 2023

Mezi hvězdami již šestého ročníku Metronome Prague, který se uskuteční na pražském Výstavišti, vedle francouzských M83 zazáří famózní britské formace Editors a White Lies. První zmíněná zde odehraje svůj první pražský open-air koncert. Na metronome.cz jsou nyní v prodeji zvýhodněné vstupenky z limitované vánoční edice 3 000 kusů.   
Špička ukrajinské scény vystoupí na Výstavišti den před vypuknutím Metronome Prague

Metronome Prague: Den před vypuknutím hlavní části festivalu vystoupí špička ukrajinské scény

To, že organizátorům festivalu Metronome Prague není dlouhodobě lhostejná světová politická a sociální situace je věc známá a doložitelná mnoha činy z minulosti. Je tedy logické, že probíhající útočná válka Ruska proti Ukrajině, odehrávající se jen pár set kilometrů od českých hranic, je přesně tou událostí, k níž se Metronome Prague chce rezolutně vyjádřit.

Více souvisejících

festival Metronome

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy