Tisíce lidí v O2 aréně sledovaly Star Wars za doprovodu filharmoniků

Česká premiéra promítání prvního filmu ze ságy Star Wars s živým hudebním doprovodem dnes podle pořadatelů přilákala do O2 areny před obří plátno přibližně 5000 lidí. Star Wars s podtitulem Nová naděje s hudbou skladatele Johna Williamse doprovodili Filharmonici města Prahy pod vedením dirigenta Christopha Eliota. V roce 2005 Williamsovu hudbu k filmu Star Wars: Nová naděje označil Americký filmový institut za nejlepší americkou filmovou hudbu všech dob.

Sága Star Wars zasáhla miliony fanoušků po celém světě. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších příběhů všech dob, jehož sláva a popularita přesáhla filmová studia a kina. Díky projekčnímu plátnu o rozměrech 20 krát deset metrů byli diváci vtaženi do děje. Někteří z nich dorazili do O2 areny v kostýmech postav ze Star Wars. "Patřím k velkým fanouškům Hvězdných válek, ale teprve při tomto představení jsem si uvědomil, jak důležitou roli v příběhu Williamsova hudba má," řekl ČTK nadšený návštěvník Petr Malinovský.

První díl Star Wars: A New Hope natočil režisér George Lucas v roce 1977 a získal za něj sedm Oscarů. Filmoví fanoušci v poprvé viděli Dartha Vadera, Luka Skywalkera, Hana Sola, princeznu Leiu, ale i roboty R2-D2 nebo C-3PO. Za hudbu k prvním Star Wars získal skladatel Williams Oscara, Zlatý Globus, cenu Bafta i Grammy. "Od prvních melodii až po poslední notu z pera Williamse se jedná o naprosto přelomové dílo, které změnilo vnímání filmové hudby," sdělil za Disney Channel, jenž vlastní práva na film, Grant Watmuff.

Snímek, který se odehrává "před dávnými časy v předaleké galaxii", nabízí příběh, v němž rytíři Jedi byli vyhlazeni a Impérium vládne galaxii pevnou rukou. Malá skupina povstalců se odváží vzdorovat a ukradne plány k nejmocnější zbrani Impéria, Hvězdě smrti. Imperátorův nejvěrnější služebník, Darth Vader, musí najít plány a skrytou základnu povstalců. Zpráva o princezně Lei a vůdci rebelů se dostane k obyčejnému farmáři Lukovi Skywalkerovi, který se postaví na stranu povstalců.

Série Star Wars nabízí nejen výjimečnou podívanou, ale také trvalý výdělek pro tvůrce. Jen v kinech vydělala 163 miliard korun. V tabulce nejvýdělečnějších filmových sérií je to řadí na třetí místo. Zatím poslední osmý díl ságy Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů v režii Riana Johnsona měl premiéru loni. Deváté pokračování Star Wars je naplánováno na prosinec 2019.

Filmové projekce hollywoodských trháků za doprovodu symfoniků mohli zájemci v pražské O2 areně slyšet již několikrát. Za doprovodu hudby v podání členů symfonického orchestru, sboru a sólistů zde uvedli Piráty z Karibiku a všechny tři díly Pána Prstenů, o které byl velký zájem. Druhou část filmové trilogie Pán prstenů: Dvě věže s hudbou, kterou složil Howard Shore, loni v O2 areně navštívilo 8000 diváků.

Související

Ilustrační foto

Star Wars: Další část sci-fi ságy uvidí diváci za tři roky. Bude i nový Indiana Jones

Další část sci-fi ságy Hvězdné války (Star Wars) natočí režisérka Patty Jenkinsová a diváci jej uvidí na konci roku 2023. Oznámila to filmová a mediální společnost Walt Disney, informovaly dnes světové agentury. Na streamovací službě Disney+ se objeví v příštích letech hned několik dalších seriálů ze světa Hvězdných válek či komiksového světa Marvelu.

Více souvisejících

Star Wars Pražská filharmonie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy