OBRAZEM: Richard Bona uzavřel letošní JazzFest. Brněnské Sono je prý jeden z nejlepších sálu, kde hrál

Brno - Kamerunský basový kouzelník Richard Bona loni se svým projektem Mandekan Cubano nadchnul publikum ve vyprodaném Janáčkově divadle. Po necelých dvou letech se vrací do moravské metropole, aby zde ukázal jednu ze svých dalších hudebních tváří. Ve vyprodaném brněnském Sono Centru tentokrát zahrál se svou domovskou kapelou Richard Bona Group.

V neděli 25. listopadu patřila brněnská hudební mekka jazzovému muzikantovi Richard Bona. Kamerunský hudebník přijel do Brna spolu se svou kapelou, kterou představil již na začátku koncertu. Po úspěšném vystoupení v Janáčkově divadle, se Bona vrátil, aby Brnu nabídl další ochutnávku ze své tvorby.

 Hudebník si prý Brno oblíbil, ale nejvíce ho zaujalo brněnské Sono Centrum. „Jeden z nejlepších sálu, kde jsem kdy hrával,“ komentoval Richard Bona. Se svými geniálními architekturními proporcemi Sono má téměř dokonalý akustický potenciál, proto není divu, že si toho všiml i hudebník. 

Koncert začal třemi rychle po sobě jdoucími skladbami, které Bona zpíval ve svém rodném jazyce. Zvuk jeho kapely je stejně nenapodobitelný jako Bonovo frázování a energická baskytarová ekvilibristika. Bonův otec byl zpěvák a perkusionista, jeho matka zpěvačka – Richard Bona se s hudbou setkávala už od raného dětství.

 Po hudebním úvodu následovalo představení kapely, jejíž součástí jsou hudebníci z celého světa – kytarista z Itálie, klávesák a bubeník z Francie a trumpetista z Kuby. Bona neustále promlouval k divákům a nešetřil svou dobrou náladou. Bona se mimo jiné zeptal na správnou výslovnost hostitelského města, název Brno mu přišel velmi melodický. „Br-r-rrrno,“ vtipkoval Bona. 

Po žhavém úvodu se kapela pustila do hudby. Zazněl bonův hit Please Don’t Stop, dále baladická Dreamland nebo skladba inspirovaná indií Shiva Mantra. Finálním bodem vystoupení se stalo tančení vestoje, ke kterému diváky vyzval sám lídr kapely.

Richard Bona slavnostně uzavřel letošní sedmnáctý ročník JazzFestu. Na další koncerty se diváci mohou těšit v polovině března.

Související

Více souvisejících

SONO centrum Brno Festival JazzFest Brno

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy